Čitaj mi!

Kamera je prisutna: Čovek iz Šangaja

Od četvrtka, 3. februara, Dokumentarna redakcija Kulturno-umetničkog programa kreće sa emitovanjem izuzetno zanimljivih dokumentarnih zapisa u okviru novog serijala "Kamera je prisutna", kojim će se predstaviti sa jednim potpuno novim vizuelnim rukopisom.

Sasvim namerno kamera je deo naslova jer je ona na neki način i učesnik u samoj emisiji. Tokom celog leta, beležila je, idući od festivala do festivala, malo avangarde, malo umetnosti, alternative, filozofije, malo života, a puno, puno nagoveštaja jednog novog savremenog dokumentarističkog doživljaja...

Javni servis će nam na ovaj način ponuditi jednu potpuno novu sliku sa kojom ćemo se predstaviti i Evropi i svetu jer smo napravili, između ostalog, i jedan dugometražni festivalski dokumentarac.

Svet koji nam je ponudila kamera ovoga puta bi možda mogao da bude skica neke nove realnosti koju smo, zbog društvene turbulencije kroz koju prolazimo, nekako zapostavili. Ali ono što je najvažnije, kroz dešavanja koje smo zabeležili rušimo sve stereotipe koji nas nažalost određuju kao društvo proteklih decenija.

Ideju za ovaj serijal inicirala je urednica Olivera Pančić a maestralno je vizualizovao reditelj Gregor Zupanc sa svojim visoko profesionalnim saradnicima. Kameru potpisuje Damir Pavlašević, a montažu zahvaljući kojoj ovaj serijal i izgleda svetski, Stevan Lung, koji je istovremeno i koscenarista projekta.

O čemu je reč biće jasno već posle prve emisije u kojoj nam "Čovek iz Šangaja" otvara vrata svog sveta.