Čitaj mi!

Pravo na sutra: Nenad Todorović - pod Ošljakom nad Bistricom

Neki ljudi svojim delanjem zaista doprinose kvantnom skoku cele zajednice u kojoj su. Jedan od njih je reditelj Nenad Todorović, koji je postavljanjem ponekad gorkih, nekada i subverzivnih tema na scenu srpske drame Prištinskog pozorišta, doprineo da ovaj teatar iz rubrike „društvo„ neizostavno pređe u rubriku „kultura" svih medija.

Susret i potonja saradnja sa Narodnim pozorištem iz Prištine obeležio je deceniju rada na ovom serijalu. Upoznala sam ih kada su sedište izmestali u Gračanicu, pratila ih na mini turnejama po Kosmetu i čak jednoj internacionalnoj, gledala u Beogradu, promišljajući o reakcijama publike tu i tamo.

Upoznavanje i prepoznavanje Nenada Todorovića, reditelja i tada direktora, a danas umetničkog rukovodioca, tog, po mnogo čemu specifičnog teatra, rekla bih da zavređuje posebnu priču.
Naša ekipa sreće se sa Todorovićem dok ovaj tragač juri vertikalu sa korenima, nošen mišlju da na pragu svog pedesetleća ima misiju da pretke i potomke uveže i simbolikom obnove dedine davno napuštene kuće.

Beketova rečenica da je tragediju zamenila farsa, Todorovića je vodila nekim rediteljskim projektima, a ipak esencija ljubavi dovela ga nebu pod oblake, dedovini buntovnih od pamtiveka. I mudrih kad je važno.

Autorka i urednica: Tatjana Manojlović

Reditelj: Bojan Vorkapić

Snimatelj: Aleksandar Agbaba

Mozntažer: Milan Krstevski