Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Profesionalac - Zoran Jovanović Mačak

Sigurno znate one situacije gde živite i radite sa osobama koje su tu pored vas u nekom sličnom poslu i sve se podrazumeva.... pomažu vam, znate da su talentovani vredni, ali ... su iza objektiva ... tako i nastaje ova emisija koja me navodi da Zorana Jovanovića - Mačka odvojim od drugih fotoreportera.

Godinama je u ovoj profesiji, imao  je izložbe svojih radova više puta...

Tih nenametljiv, uvek spreman da ode na događaj bez pogovora, odgovori zadatku i sve tiho ....

Njegove fotografije obilaze svet kao svedoci svega što nam se događalo i što je bilo oko nas.

Učio je zanat kod lokalnog fotografa, a počeo je u "Pančevcu" kada je to kako kaže "bila ozbiljna novina". Radio je sa velikim imenima Aleksandar Petković, Bata Grbić, Milivoj Milivojević. Bio je uz velike projekte: serija "Vuk Karadžić", "Iskušenje đavola" Živka Nikolića saradnja sa svetskim agencijama Rojters, Gama, Sipa Press, Unicef...

Izlagao više puta bez neke pompe. Za ovo snimanje morao je da uzme slobodan dan i odvoji vreme, jer novine "Novosti" u kojima radi šalju ga na događaje iz minuta u minut.

Upoznajem mu porodicu ulazim u njegov dom u oazi Pančeva odakle svakog jutra dolazi u Beograd na zadatak koji sledi i ne zna ni dan danas kako će mu izgledati taj dan.

Njegova mirnoća i odmerenost dolaze iz njegovog doma u kome sam se osetila van vremena i svih profesionalnih jurnjava i potvrdila još jednom da je dom najveća zaštita od svega.