Čitaj mi!

Film

Uzavreli grad

"Uzavreli grad" je jugoslovenski crno-beli igrani film, po žanru je drama, koja se po temi i stilu naslanja na raniji film Veljka Bulajića - "Vlak bez voznog reda", odnosno prikazuje dramatične ekonomske i socijalne promene u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata. (1961)

Radnja je smeštena u Zenicu, 50-ih i prikazuje izgradnju tamošnjih čeličana, te kako je ona dovela do nagle transformacije provincijskog bosanskog gradića u veliki i moderni grad. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu gde je podelio Zlatnu arenu za najbolji film sa slovenskim filmom Balada o trubi i oblaku.

Seljaci i njihove porodice, inženjeri, tehničari, kriminalci i prostitutke stekli su se na izgradnji industrijskih postrojenja u Zenici. Osećajući dobro sve želje i preokupacije ovih ljudi, Šiba pokušava da im pomogne, radeći sa predanošću i ljubavlju koja prevazilazi njegovu dužnost. Teško je zadovoljiti sve i ostvariti što više u tom uzavrelom gradu i Šiba čini greške, nošen željom da postigne i nemoguće. Velikim naporom, graditelji uspevaju savladati stihiju posle pucanja brane, i dok prvo gvožđe teče iz novih peći, Šiba, smenjen zbog učinjenih grešaka, napušta uzavrelu Zenicu.

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Dragomir Felba, Ilija Džuvalekovski, Janez Vrhovec, Miloš Kandić, Milena Dravić...
Režija: Veljko Bulajić