Čitaj mi!

Miloš Ćirić

Otvaranjem odseka Grafičkih komunikacija na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, 1964. godine, otpočela je nova etapa razvoja grafičkog dizajna na našim prostorima.

Inicijator i osnivač ovog odseka bio je Miloš Ćirić, redovni profesor ovog fakulteta, svestrana i harizmatična ličnost, koja je bavila slobodnom grafikom, grafičkom identifikacijom, pismom, oglašavanjem, oblikovanjem knjige, grafičkom animacijom, prostornom grafikom, heraldikom. Projektovao je više od 1000 zaštitnih znakova, desetak gradskih grbova, oko 20 bibliofolskih unikatnih knjiga i isto toliko autorskih projekata pisama, kao i brojna druga ostvarenja u domena grafičkog dizajna, održao je brojne izložbe. Bio je borac za očuvanje i unapređenje nacionalnog vizuelnog identiteta, posvećeno je izučavao heraldiku, kao i celokupno ovdašnje nasleđe znakova i simbola. Autor je kapitalnog petotomnog izdanja "Letopis simbola". Dobitnik je više uglednih nagrada i priznanja. Kada bi iz naše svakodnevice izuzeli ono što je on ostvario, slika današnjice imala bi drugačije nijanse.

O ličnosti i delu Miloša Ćirića u emisiji govore: književnik, akademik Matija Bećković, zatim, grafički dizajneri i profesori Miloš Ilić, Zoran Blažina i Borut Vild, istoričarke umetnosti Gordana Vasić i Ljiljana Ćinkul, sinovi Miloša Ćirića - ilustrator i animator, prof. Rastko Ćirić, i Vukan Ćirić, profesor grafičke animacije, i unuka Iva Ćirić, profesor, reditelj animiranih fillmova.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Montažer: Budimir Hrnjak
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]