Čitaj mi!

TV prozor

Sećanje na Ružicu Vardu, prvi deo

Ružica Varda, istoričar umetnosti, sekretar režije, realizator, režiser programa, sekretar i urednik časopisa "RTV Teorija i praksa", rođena je 19.08.1936. u Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, odsek istorija umetnosti. Na programima Televizije Beograd radila je od 1965. do 2005. kao sekretar režije, realizator, režiser programa, a od početka 70-tih sekretar, zatim urednik u časopisu "RTV Teorija i praksa", gde se kroz stalnu rubriku "Vremeplov" bavila istorijom programa Radija i Televizije Beograd. Preminula je u Beogradu, 11. avgusta 2019.

Žena oko koje se sve okreće - Svoja sećanja na Ružicu Vardu pred kamerama "Trezora" kazivali su njen drug iz gimanzijskih dana Petar Stanišić, i kolege iz dva važna perioda u njenoj televizijskoj karijeri, Prvoslav Plavšić, glavni i odgovorni urednik časopisa "RTV Teorija i praksa" i Slobodan Stanišić, glavni i odgovorni urednik "Informatora", lista kolektiva RTB. Ružica Varda bila je sinonim svoje gimnazijske generacije, aktivno je učestvovala u pisanju Monografije Pete beogradske gimnazije i radovala se obeležavanju šezdeset i četiri godine od velike mature, koja je proslavljena ranije, upravo njoj u čast. Podjednako važna bila je i svojim televizijskim kolegama, koji su na Ružicu uvek mogli da se oslone i da računaju na njen profesionalni odnos prema poslu.

- Tehničko vođstvo Dragan Šuković i dežurna posada Studija 3, kontrola kamere Milan Urošević, snimatelj zvuka Dušan Petrović, dizajner svetla Predrag Mišić, organizator Gordana Grdanović, kamermani Slobodan Momčilović, Milan Nešić, Dalibor Vučković; video mikser Aleksandra Gambić, reditelj Katarina Rogić - montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić

- Premijerno emitovano 24.06.1974, Dokumentarno-feljtonistička redakcija, urednik Miladin Tešić; reprizirano u "Trezoru" 25.07.2012, 24.10.2019.

O Embargu - Prilog "Trezora" sačinjen je od delova dve emisije: prvi deo razgovora snimljen za seriju "Osma vrata" urednice Ane Milićević sa Ružicom Vardom o njenoj seriji Embargo, a drugi deo se odnosi na deo iz same emisije Embargo. Ružica Varda svedoči o nastanku serije, o tome zašto je od planiranih dvanaest urađeno samo sedam, a emitovano samo šest epizoda. Razlozi su bili raznovrsni, najpre zbog sadržaja, zatim zbog samih reditelja, zbog političkih aluzija, a za neke razloge ni sama Ružica nije do kraja uspela da pronađe odgovor.

- Premijerno emitovano u "Trezoru" 24. decembra 2007, reprizirano 24.10.2019; Redakcija za istoriografiju
Slede odlomci iz treće epizode serije Embargo, u kojoj Momo Kapor kao koscenarista i voditelj razgovara sa rediteljem Dejanom Đurkovićem o zabranama njegovih filmova, a i o cenzuri i samocenzuri uopšte. Slede inserti iz zabranjenog dokumentarnog Đurkovićevog filma 19 miliona, iz 1963. godine.
- Premijerno emitovano 19. avgusta 1994
- Za emitovanje u "Trezoru" 24.10.2019 pripremili Marijana Čuturilo, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić