Čitaj mi!

TV prozor

Poslednji intervju sineaste Ljubomira Radičevića, prvi deo

Ljubomir Radičević, filmski scenarista i reditelj, pionir Televizije Beograd (Beograd, 22. okrobar 1927 - Beograd, 5. mart 2020)

Pogled u moj život, prvi deo - Povodom 60 godina Televizije Beograd, a toliko i filmskog programa u televizijskom repertoaru, "Trezor" je pripremao okupljanje veterana koji bi svedočili o periodu kada su radili kao urednici, voditelji, prevodioci, titleri, a dakako, govorilo bi se i o onima koji nisu više među nama. Prolazilo je vreme, a tako brojan skup nismo uspeli da organizujemo, pa smo počeli da snimamo pojedinačno sa namerom da u montaži objedinimo snimke svedočenja. Tako smo, oktobra 2018. posetili devedesetjednoogodišnjeg urednika Ljubomira Radičevića, čija je smrt godinu i četiri meseca kasnije preduhitrila i montažu i emitovanje ovog zapisa. Prikazujemo zato nemontiran intervju u trajanju od 100 minuta. U današnjem delu razgovora fokus je na početku rada u kinematografiji, a drugi deo (23. marta) obuhvata televizijski život i rad Ljubomira Radičevića.
Ljubomir Radičević studirao je režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu, a i na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Karijeru je započeo kao filmski kritičar i publicista, pišući kritike i studije u mnogim listovima i časopisima. Radio je kao dramaturg, kao scenarista i reditelj u filmskoj produkciji "Avala filma". Poznati su njegovi filmovi Cipelice na asfaltu i Ljubav i moda. Sarađivao je na stvaranju scenarija za više filmova. Posebnu aktivnost je razvio u Televiziji Beograd (od 1963. do 1992) gde je uređivao filmski program i emisije o filmu (od 1963. do 1974), zatim dramski i serijski program, kao i kulturno-umetničke programe. Sve to učinilo ga je sineastom koji svojim delom podjednako pripada filmu i televiziji. Bio je i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

- Učesnici: scenarista i reditelj Ljubomir Radičević, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelj Miloš Mitrović, asistent Milorad Ševo, snimatelj zvuka Goran Mrđenović, rasvetljivač Goran Kalanj, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Marijana Čuturilo, grafička obrada Goran Ergarac, Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić
- Snimano 10.10.2018, premijerno emitovano u "Trezoru" 20.03.2020; Redakcija za istoriografiju

Televizija o filmu, odlomak - ova serija realizovana je jednom mesečno i donosila je vesti iz domaće i svetske kinematografije, a nama je zanimljiva jer je to vreme prelaska Ljube Radičevića iz sveta filma u svet televizije i pre nego što je počeo da urednički vodi filmski program u TVB. Vesti u emisiji odnose se na dodelu "Oskara" Dušanu Vukotiću za film Surogat i najavu realizacije novog filma Fadila Hadžića Božanstvena komedija, te razgovor sa koscenaristom Žikom Živulovićem Serafimom. Zatim sledi anketa među gledaocima filma Prekobrojna ispred bioskopa "Partizan".
- Učesnici: Ljubomir Radičević, Žika Živulović Serafim
- Scenarista i voditelj Ljubomir Radičević, snimatelj Milan Milijanović, reditelj Jelašin Sinovec, urednik filmskog programa Dragan Jevtić
- Premijerno emitovano 20.04.1962, Redakcija filmskog programa; reprizirano u "Trezoru" 20.03.2020.