Čitaj mi!

Tahar Ben Želun

Zbog čega ne smemo živeti zatvorenih očiju i zašto književnost treba da bude snažna, iskrena i okrutna, na koji način razdvojiti islam od politike, kako pobediti rasizam i ksenofobiju našeg doba, neka su od pitanja Nede Valčić Lazović na koja odgovara čuveni francusko-marokanski pisac Tahar Ben Želun.

Od rane mladosti Tahar Ben Želun okrenut je francuskoj kulturi i džezu, koji mu otvaraju prostore slobode. Rođen 1947. u Fesu, studije filozofije završava u Rabatu; svoj rodni Maroko napušta zbog političke represije i odlazi u Pariz. Njegovi prvi naslovi, objavljeni u Francuskoj, bave se položajem imigranata u Evropi koji žive u društvenom, materijalnom i psihološkom zatočeništvu.

Tahan Ben Želun piše poeziju, romane, eseje, kao i knjige u kojima promišlja pitanja rasizma, terorizma, islama... Najprestižnije francusko literarno priznanje - Gonkurovu nagradu dobija 1987. za roman "Sveta noć". U bogatom opusu koji broji preko 70 naslova, njegova najpoznatija dela su i "Dete od peska" i "Brak iz zadovoljstva" - naslovi koje je tokom kratkog boravka u Beogradu predstavio srpskim čitaocima. Njegova dela prevedana su na sve svetske jezike, uključujući i esperanto.

Urednik i autor Neda Valčić Lazović, snimatelji Dejan Jovanović i Milan Ilić, reditelj Ivana Stivens.

Savremeni svetski pisci Savremeni svetski pisci

Autor:
RTS

Autorski projekat „Savremeni svetski pisci" koncipirala je Neda Valčić-Lazović, urednik u redakciji za kulturu RTS-a, kao niz ekskluzivnih razgovora sa najznačajnijim književnicima i misliocima našeg vremena. [ detaljnije ]