Čitaj mi!

RTS Lab: Smeh kao lek

RTS Lab u ovom izdanju donosi osmeh - jedinu krivu liniju koja može da ispravi mnoge stvari.

Smeh je svojstven čoveku i postojao je mnogo pre nego što smo naučili da govorimo. Humor je sposobnost da nasmejemo druge ljude, da povežemo nepovezivo i pronađemo smisao u besmislu.

O tipičnim i atipičnim karakterima i situacijama na filmu razgovarali smo sa dramaturgom Danilom Bećkovićem. Da humor seče oštrije od mača dokazano je više puta zahvaljujući književnosti, o tome nam je govorila dr Aleksandra Kuzmić.

Kada je humor spojio jednog Nikolu Trišića i Nikolu Milenkovića nastao je Kruševac geto, dvojac koji na mrežama trenutno zasmejava milion ljudi. A da li je humor dobra marketinška strategija i koliko mreže tome doprinose odgovara nam Vera Stevanović, stručnjak za digitalne medije.

Uglavnom se javljaju u formi fraze, kratkog snimka ili fotografije sa tekstom - govorili smo o mimovima. Jedno istraživanje pokazalo je da je ekvivalent smejanju konzumiranje 2000 tabli čokolade ili dobijanje novca na lutriji. Mozak reaguje na pozitivan i smešan događaj tako što luči hormone endorfin, dopamin i serotonin. Oni našem telu javljaju da smo srećni oslobađajući nas od stresa.

Emisiju su vodili Vukašin Janjić i Lazar Janović.
Urednici emisije su Marija Cvijić i Jovana Džambić.