Čitaj mi!

Hronika 56. Bitefa

56. Bitef je počeo u Beogradu, 23. septembra. Do 2. oktobra, u takmičarskom programu će biti prikazano devet umetnički izazovnih predstava iz različitih delova sveta. Bitef će ove godine detaljno pratiti tri hronike koje ćete moći da gledate na programima RTS-a.

Ovogodišnji festival se održava pod sloganom "Mi - junaci rada svog", koji se odnosi na preovlađujuću tematiku izabranih predstava. Bitef će se ovih dana dosledno baviti pitanjima rada u današnjem društvu, problemom prava i postpandemijskog tržišta, kao i temom rada u okviru savremenih izvođačkih umetnosti. 

U prvoj emisiji razmatramo vrednosti prve četiri predstave prikazane u takmičarskom programu: "(Nije) kraj sveta", produkciji pozorišta Šaubine iz Berlina, zatim "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" belgijskoj plesnoj predstavi koreografa Jana Martensa, kao i dve intrigantne produkcije dokumentarističkog utemeljenja, francuskoj "Gardien Party", prema konceptu Muhameda el Hatiba i Valerija Mrežana, i "Tihuana", solo performans meksičkog glumca i autora Lazara Gabina Rodrigeza.  

O ovim predstavama razgovaramo sa njihovim autorima, i dajemo kritički osvrt o njihovim kvalitetima. 

urednica i autorka emisije Ana Tasić

snimatelj Tihomir Mitrović

montažerka Anika Tesla

rediteljka Milica Mitrović