Čitaj mi!

Eko perspektive: Južnobanatska ravnica

Najveća Evropska kontinentalna peščara, Deliblatska peščara, prostire se na 35 hiljada hektara. Bogatstvo flore i faune čine Stepski božur, šerpet, orhideje, brojne vrste ptica, tekunice ali i vuk, srna i jelen.

Rika jelena predstavlja najspektakularniji ljubavni ritual u prirodi. Može se čuti početkom jeseni, a videti jelena u ljubavnom zovu predstavlja pravi izazov i spektakl.

Prvi pokušaj introdukcije jelena u Srbiji zabeležen je upravo u Deliblatskoj peščari 1926. godine. Nakon prvog neuspelog pokušaja naseljavanje je izvršila nemačka vojska 1943. godine evakuacijom dva jelena i šest košuta iz bombardovanjem oštećenog zoološkog vrta.

Prema najnovijim podacima u Deliblatskoj peščari trenutno ima oko 1100 jelena, 350 divljih svinja i 250 komada srneće divljači.

Poznato je da je košava najjača upravo u Banatu pa je peščara sve više prepoznatljiva i po vetroturbinama. Devojački bunar i Leanka su najpoznatija izletišta. Šetajući peščarom još uvek možete sresti čobane i njihove vredne puline kako čuvaju stado. Jedna od najpoznatijih manifestacija "Deliblatska peščara u smiraj dana" svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u prirodu koji u čarobnoj šetnji dinama dožive prelepi zalazak sunca u najvećoj peščari Evrope.

Urednica emisije: Dragana Živojnović

Snimatelj: Ivan Dimitrijević

Snimatelj tona: Marko Buđen

Muzička urednica: Silvija Milošević

Montaža: Marija Aranđelović