Čitaj mi!

Rani kadrovi 021: Karmen Obrdalj

U terminima "Dramskog ponedeljka" u decembru nastavljamo premijerno prikazivanje trećeg ciklusa serijala o studentskom filmu u Srbiji, a od ove godine i u Republici Srpskoj, čiji je naslov "Rani kadrovi". U ovoj sezoni serijala predstaviće nam se studenti režije tri visoke umetničke skole - Akademije umjetnosti u Banja Luci, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Serijal je snimljen u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a po ideji njegovog kreatora Marka Novakovića, koji je i moderator emisija.

U ovoj emisiji "Ranih kadrova", koja nosi naziv "021: Karmen Obrdalj", a koju emitujemo u ponedeljak 5. decembra na našem Drugom programu, predstavljamo mladu autorku, studentkinju Akademije umjetnosti u Banja Luci, čije se priče odvijaju u otvorenom i živopisnom, ruralnom ili urbanom ambijentu. Njene junakinje tragaju za vlastitom ličnošću i životnim putem, često u kolopletu potisnutih nagona i emocija, u kompleksnom, nerazrešenom vlastitom odnosu prema spoljašnjem svetu.

Karmen Obrdalj rođena je u Splitu 1999. godine. Odrasla je na poluotoku Čiovu i u gradu Mostaru. Filmsku i TV režiju na Akademiji umjetnosti u Banja Luci upisuje 2017. godine u klasi profesora Saše Hajdukovića. Master studije filmske i televizijske režije upisala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2021.

Nakon uvodnog razgovora sa mladom rediteljkom u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo njen film "Kad jutro svane", koji je bio i njen završni ispit na trećoj godini studija.

Film "Kad jutro svane", scenaristkinje i rediteljke Karmen Obrdalj, je priča o usamljenoj nesigurnoj devojci koja provodi dane pijući vino na krovu zgrade i čekajući svog dečka da dođe kući. Ona oseća da nešto u njihovoj vezi nije u redu jer je odjednom postao hladan prema njoj. Manjak seksa i njegovo prijateljstvo s drugom ženom pogoršavaju njenu sliku o telu i samoj sebi. Uloge u filmu tumače Aleksandra Plahin, Milica Janevski, Bojan Kolopić i Slađana Zrnić.

Nakon filma porazgovaraćemo i sa Karmeninim profesorom Sašom Hajdukovićem koji će nam otkriti poneke detalje svog pedagoškog rada na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.

Televizijski prikaz filma "Kad jutro svane" donosi nam Nataša Drakulić, dramaturškinja i scenaristkinja, odgovorna urednica Redakcije programa za decu i mlade u Radio-televiziji Srbije. Nataša je autorka više zapaženih filmova i TV serija, od kojih izdvajamo "Daru iz Jasenovca" i "Ubice mog oca".

U drugom delu razgovora u studiju u emisiju dolazi gost Karmen Obrdalj - mladi montažer Aleksandar Jurić, a biće reči i o pripremi njenog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv "Metak u puški".

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Reditelj: Ognjen Isailović
Scenarista: Srđan Vučinić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Seka Jakovljević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2022.