Čitaj mi!

Kulturni centar

U poslednja dva meseca, srpska pozorišta su na repertoare postavila čak dva Šekspirova "Magbeta".

 

 

Prvo čitanje je izvedeno u režiji Nikite Milivojevića, u koprodukciji pet institucija, sa premijerama u Budvi, Novom Sadu i Beogradu. Drugo je premijerno prikazano prošle nedelje, na sceni Narodnog pozorišta, u režiji Jagoša Markovića.  

Takođe, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu teku pripreme za premijeru Tita Andronika, koji treba da izađe pred publiku krajem decembra, u režiji Andraša Urbana.  

Ovo pojačano interesovanje za Šekspirove tragedije tema je Kulturnog centra, koji istražuje današnja značenja njegovih dela. Jedan od najautentičnijih šekspirologa, Jan Kot, tvrdio je da svako vreme ima Šekspira kakvog zaslužuje. O tome u emisiji razgovaramo sa rediteljima Nikitom Milivojevićem i Andrašem Urbanom, i sa teatrologom Petrom Grujičićem. 

Povodom beogradske premijere filma "Da li ste videli ovu ženu?", gosti Kulturnog centra su reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević. 

U emisiji će biti reči i o izložbi Novi Dil Milice Lopičić u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, muzičkom festivalu Indirect Showcase, održanom u Domu omladine Beograda, filmu Duhovi ostrva prikazanom na Festivalu autorskog filma, kao i o najnovijoj predstavi reditelja Miloša Lolića u Beogradskom dramskom pozorištu, Yankee Rose. Kritički ćemo predstaviti i knjige Atinska imperija Srđana Jovića, kao i Majstor vodopada Kristofa Ransmajera. Tema rubrike Jubilej je šezdeseti rođendan grupe Indeksi. 
 
Urednik emisije Ana Tasić 
Autori rubrika Danijela Purešević, Marija Nenezić, Ana Tasić, Jovana Janković, Nikolina Srećković, Ana Marija Grbić, Ivan Velisavljević 
Reditelj Raško Milatović 
Montažer Nikola Manić