Čitaj mi!

Mrđan Bajić - Nepouzdani pripovedač

Fascinantna po obimu i produkciji, kao i složenosti i raznolikosti sadržaja i izvedbi, retrospektivna izložba Mrđana Bajića u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, naslovljena "Nepouzdani pripovedač", koja traje do sredine januara 2023. godine, uzbudljiv je arhiv lične i kolektivne memorije, od sredine 20. veka do današnjih dana, kojim su obuhvaćeni brojni istorijski i civilizacijski aspekti.

Predstavljena na svih pet nivoa Muzeja, postavka obuhvata 168 dela, skulptura i crteža, nastalih tokom protekle četiri decenije, od kojih blizu tri četvrtine nikada nije predstavljeno u Beogradu, a čak njih petnaest je namenski izrađeno za beogradsku izložbu.

Kustoski tim: Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković, u saradnji s umetnikom, osmislio je kompleksnu dramatrurgiju postavke - dinamičan sled tematskih i hronoloških celina, sa nizom aneksa.

Mrđan Bajić jedan je od najistaknutijih i najaktivnijih srpskih umetnika, značajne međunarodne reputacije i uzorne biografije. Diplomirao je i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jovana Kratohvila, gde je prvo angažovan kao asistent, a potom i kao profesor.

U prvoj polovini 90-ih godina 20. veka boravi i radi u Parizu. Izlagao je u mnogim svetskim galerijama i na značajnim manifestacijama, uključujući bijenala u Sao Paolu, Pančevu, Solunu, kao i Veneciji, gde je nastupio više puta.

Njegova ostvarenja nalaze se u značajnim muzejima i kolekcijama širom sveta. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2021. godine.

Pored Mrđana Bajića, o njegovom stvaralaštvu u emisiji govore: vajar Ričard Dikon, zatim, prof. dr Branka Arsić, filozofkinja, prof. dr Dejvid Vils, teoretičar i prevodilac, prof. dr Antonelo Tolve, kritičar i kustos, i Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Montažer: Nenad Džodić
Režija: Marko Šotra

 

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]