Čitaj mi!

Pravo na sutra: Nova Straža

Selo Straža kod Gnjilana jedno je od starijih srpskih mesta na Kosovu i Metohiji. U tom selu je u doba Nemanjića bila straža koja je kontrolisala ulaz u srednjovekovni grad Novo Brdo. I danas stražare druge generacije Srba strepeći od Albanskih napada u okruženju.

U takvom ambijentu atletičar Ivan Cvetković uspeo je da prevaziđe prepreke i ostvari svoj san.

Prošle godine je osvojio zlatnu medalju u Poljskoj, u trci na 400 metara za paraolimpijce. Evropsko zlato Ivan Cvetković doneo je Srbiji a njegov uspeh pokrenuo je veliku ljubav mališana prema atletici. U njegovom atletskom klubu koji postoji samo godinu dana, mališani nižu pobede. Osvojili su brojne kroseve u zemlji. Ponosni su na medalje i priznanja koje su osvojili trenirajući u najskromnijim uslovima. 

Osim optimalne visine u vazduhu, u Straži ne postoje nikakvi uslovi za atletiku. Uz ogroman trud i veliku volju za njih ne postoje prepreke. Na malom igralištu Osnovne škole "Bora Stanković" odvijaju se treninzi i druženja. Škola ima dvadeset đaka. Zbog nemogućnosti da pronađu posao, mnogo mladih porodica je otišlo iz sela. Simbol tog starog sela je crkva iz 14. veka. Posvećena je Svetoj Petki, a njeno dvorište  krasi stari raskošni hrast. Sve je dragoceno i staro, od fresaka i ikona, kamena, do crkvenog ključa koji postoji dvesta godina. 

Straža se prostire na velikoj površinu, a velika su i i vredna domaćinstva. Najveće pripada porodici Simijonović. Poseduju tri kuće za trojicu sinova i jedanaest hektara zemlje. Žive od poljoprivrede. Blagoje i Slavica Simijonovoć nedeljno proizvedu po osamdeset kilograma sira, koji otkupljuju marketi u Gračanici. Zadovoljni su prihodom. Ističu da su se posle pet godina života u Beogradu vratili na svoje imanje u koje sa sinovima neprekidno ulažu. 

Ponosni su jer su sa unucima, i na svojoj zemlji,  gde su, i pored svih teškoća na Kosovu i Metohiji, svoji na svome.

Autorka emisije: Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Goran Koprivica

Tomski snimatelj: Miroslav Radišić

Rasveta i vozač: Dalibor Milutinović

Montaža: Milan Krsteski

Realizacija: Vesna Tadić