Čitaj mi!

Kulturom se osvaja sloboda: Stvaralaštvo u enklavama

Redakcija za kulturu i umetnost premijerno prikazuje 2. deo emisije "Kulturom se osvaja sloboda - stvaralaštvo u enklavama".

Nakon prvog dela koji je bio posvećen kulturnom životu Gračanice, najveće srpske enklave na Kosovu i Metohiji, u drugom delu istražujemo da li ima kulturnih sadržaja u Prizrenu, Orahovcu, Velikoj Hoči, Lipljanu i delu Kosovskog Pomoravlja, okolini Gnjilana, i u kakvom je stanju srpsko kulturno nasleđe u pomenutim enklavama.

Da je srpska kultura u enklavama na Kosovu i Metohiji živa i pored toga što u gradovima nema Srba ili ih ima veoma malo, i što u njima nema ni jedne institucije kulture na srpskom jeziku, srpski narod čuva svoju tradiciju, organizuje kulturne sadržaje i stvara u getu.

U emisiji govore stvaraoci, kulturni poslenici i duhovnici. Pored spota "Prizrenska noć" u izvođenju prizrenskih Bogoslova i muzike koju na više starih instrumenata izvodi Nikola Mitić iz Kosovskog Pomoravlja, emsisiju je svojim anđeoskim glasom upotpunila dvanaestogodišnja Pavlina Radovanović iz Orahovca koja svojim humanitarnim nastupima u zemlji i inostranstvu pomaže svoj narod i svoju crkvu.

Autor i urednik: Svetlana Ilić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek