Čitaj mi!

Beležnica 27: Poljoprivreda

IPARD fond je pristupni program Evropske Unije namenjen zemljama kandidatima i njegov osnovni cilj je da osnaži poljoprivrednike i da im olakša tranzicioni period do sticanja članstva u EU.

IPARD III program za period 2021 - 2027. godine donosi Meru 4 koja se odnosi na agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje. U pitanju je mera koja je osmišljena da podstakne poljoprivrednike na upravljanje poljoprivrednim zemljištem na način kojim se smanjuje negativan uticaj poljoprivrede na životnu sredinu i unapređuju javna dobra.

Cilj ove mere je da doprinese održivom upravljanju prirodnim resursima, uključujući vodu, zemljište, vazduh i biodiverzitet i da se na taj način poljoprivredna gazdinstava osnaže za lakše prilagođavanje klimatskim promenama, kao i da se svest poljoprivrednika o značaju zaštite životne sredine podigne na viši nivo.

O prvoj ekološkoj IPARD meri za našu emisiju govore stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Biološkog fakulteta i Instituta za zemljište.

Urednica emisije Dragana Živojnović
Rediteljka Sunčica Jergović