Čitaj mi!

Sumrak ateizma

"Bog je mrtav. Bog ostaje mrtav. Mi smo ga ubili", izgovarao je neprekidno Ničeov ludak dok je u "Priči o ludaku" obilazio trg i fenjerom tragao za Bogom.

Problem je bio u sledećem, niko više u Boga nije verovao pa ni sam junak ove priče. Zapadni čovek, tvrdio je Niče, mora da savlada tu "senku".

Savremeni naučnik i teolog, oksfordski profesor Alister Mekgrat, u knjizi Sumrak ateizma nedavno prevedenoj i objavljenoj kod nas, predstavlja genezu uspona i pada ateističke misli.

U vremenu uspona nauke, u predvorju veštačke inteligencije, novo izdanje Časa anatomije analizira sledeće: šta je sa idejom slobode koju ateizam postulira, sa idejom slobodnog čoveka koji samosvesno može da kreira svoju sadašnjost i budućnost, da li je religijsko mišljenje suprotno ideji slobodnog čoveka i kakav je karakter civilizacije u trouglu ateizam/ religija/ nauka. Čemu se vraća savremeni čovek, šta je napustio i zašto i kakva ga budućnost očekuje.

O ovim pitanjima u emisiji razgovaraju filozof i teolog Davor Džalto i filozof Drago Đurić.

Autorka i urednica emisije: Marija Nenezić
Režija: Maja Mandić

 

Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]