Čitaj mi!

Nekada davno - Srpske narodne bajke

Ulazeći u svet bajke "Zlatna jabuka i devet paunica" uz snoviđajne animacije uvodimo vas u novu seriju pod nazivom "Nekada davno - Srpske narodne bajke".

Ovo je prvi put da se radi serija o našim bajkama ovakvim postupkom. Uz naratorska vođenja iz "čarobne sobe", u kojoj se uz sveće čitaju bajke, i tumačenje akademskih profesora, serija uključuje i doigravane scene, ilustracije i animirane crtane scene koje rade majstori ilustracija: Aleksa Gajić, Vukašin Gajić, Tijana Marjanović, Jana Popović, Branko Đukić i Marko Gajić. Biće korišćeni i crteži čuvenog Đorđa Lobačeva, a svojim ilustracijama i slikama seriju obogaćuju i Dobrosav Bob Živković, Pavel Hajko, Boban Savić Geto i Kristina Jovanović.

Svet nastajanja bajki posebno će uz specifičan postupak dočarati i slikanjem u pesku specijalno za ovu seriju psiholog i slikarka Anja Kononenko.

U ovoj seriji pitamo se: Kako nastaju bajke? Ko su njihovi junaci? Kakvi su zapleti i dramaturgija? Kakva je simbolika pojedinih elemenata u bajkama, kakve su specifičnosti srpskih narodnih bajki? Da li mi pričamo bajke ili smo, dospevajući u ovaj svet pali u mnoštvo bajki, i one pričaju nas?

Kroz seriju "Nekada davno" - Srpske narodne bajke" govorimo u četiri epizode o četiri teme: poreklo bajki, progonjene devojke, kršenje zabrana u bajkama i nadmetanje sa nadmoćnijima. O ovim temama govoriće se uz tumačenje bajki: "Zlatna jabuka i devet paunica", "Pepeljuga", "Baš Čelik", "Đavo i njegov sluga" i "Devojka cara nadmudrila". Bajke u seriji nadahnuto interpretiraju glumci Bojan Žirović i Milena Radulović.

Stručni saradnici i učesnici u seriji su akademski stručnjaci, profesori književnosti, etnolingvistike i psihologije: prof. dr Boško Suvajdžić, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dr Tijana Tropin, prof. dr Ljubinko Radenković, prof. dr Dejan Ajdačić, prof. dr Žarko Trebješanin, prof. dr Jasmina Ahmetagić i prof. dr Jelenka Pandurović.

Serija je snimana i u Resavskoj pećini, u Tršiću, na Bibinoj plaži na Drini, iznad naših raskošnih tvrđava Kalemegdan, Maglič i Golubac i u vinskim lagumima u Karađorđevoj ulici.

Scenarista, reditelj i urednik serije je Valentina Delić. Izvršni producent Biljana Ivanić, producent Biljana Dautović, montažer Ksenija Savićević, direktor fotografije Rade Bubalo, vođa rasvete Dejan Mitić, scenografkinja Mira Andrejević, kostimografkinja Aleksandra Aleksandrić, tonski snimatelji: Miroslav Radišić i Zoran Karajlović, obrada tona Aleksandar Zoričić.