Čitaj mi!

Pravo na sutra: Opstanak Merdara

Merdare je staro srpsko selo nedaleko od Podujeva, koje je 1999. godine stradalo u NATO bombardovanju. Tada je u porodičnoj kući od bombi tragično izgubila život beba Bojana i njen otac Božina Tomović, i drugi meštani. Posle bombardovanja država je u ovom selu obnovila 26 porodičnih kuća.

U Merdaru je posle bombardovanja, kada su došle međunarodne snage na Kosovo i Metohiju, postavljen administrativni prelaz. Od tada su raseljeni Srbi iz Podujeva, Merdara i okolnih sela upućeni na susednu opštinu Kuršumliju, koja je udaljena trideset kilometara.

Iako kroz Merdare prolazi magistralni put Niš-Priština-Skoplje, meštani imaju ozbiljne poteškoće koje direktno utiču na njihov opstanak u selu. Najveći problem je autobuski prevoz. Imaju samo jednu liniju, ostale linije Niš-ekspresa su ukinute, pa je doveden u pitanje opstanak stanovništva. Zbog nemogućnosti da đaci putuju do škole, mnoge porodice su se iselile iz Merdara. Oni koji su radili u Kuršumliji, zbog prevoza koji je ukinut više ne mogu da odlaze na posao i da ostvaruju elementarne prihode za život.

U poslednjih nekoliko godina sve je manje stanovnika, a oni koji su ostali jedva preživljavaju.

Ovde se godinama ništa ne obnavlja i ne ulaže, zato i ne čudi situacija, kaže Andrija Lukić koji živi sa majkom od njene penzije. Iz Podujeva su izbegli u kuću koja je pripadala njegovoj baki. Andrija se borio na Paštriku, i sada nema osnovna sredstva za život, bez posla je i bez mogućnosti da ga uskoro nađe.

Mara Brković živi sama, bolesna je, a za svaki odlazak kod lekara mora da koristi taksi prevoz, koji nekada nije u mogućnosti da plati.

Pre Merdara, porodica Brković je živela u susednoj Donjoj Dubnici kod Podujeva. Zbog bezbednosti još šezdesetih godina su prešli u susedno čisto srpsko selo Merdare, koje se sada osipa i gasi.

Još ima načina da se situacija popravi, kažu meštani, ako se najpre obnove putevi i vrate neophodne autobuske linije. Ali, to nije u njihovoj moći.

Koliko je autobuski prevoz važan ovde se najbolje vidi, jer od kada su ukinute autobuske linije, počelo je iseljavanje. Prevoznici kažu da im se ne isplati da rade na toj liniji jer je u pitanju manji broj meštana. A koliko može da košta državu napuštanje takve strateški važne sredine, o tome niko ne govori.

U Kuršumliji je nastavila da radi Osnovna škola "Bratstvo i jedinstvo - Kosta Vojinović", iz Podujeva. Đaka ima a zaposleni se godinama bore da održe rad škole. Mnogi od njih žive u udaljenim brdsko-planinskim selima, pa im dolazak u školu nije lak, kaže Mileta Veljović.

Taj kraj je poznat po Prolom Banji i Lukovskoj Banji, a počinje da radi i obnovljena Kuršumlijska banja, ali tu meštani Merdara i drugih sela ne mogu da rade jer nemaju prevoz. Pre četrdesetak godina započet je projekat izgradnje velike brane, ali nikada nije završen. Potencijali postoje, ali je potrebna veća inicijativa za razvoj i ulaganje u infrastrukturu koja je u mnogim mestima zapostavljena, kaže Mile Koprivica iz Kuršumlije. Obnovom i razvojem manjih mesta bi se rasteretila prestonica, u koju svi odlaze zbog bolje perspektive.

Stanovništvo se nada da će njihove probleme prepoznati državni vrh Srbije, i da će država naći načina da im pomogne kako bi opstali u Merdaru, Matarovi, Borovcu, Prevetici i drugim selima kod Kuršumlije.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Goran Koprivica 
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Rasveta i vozač: Dalibor Milutinović
Montaža: Vesna Grba
Realizacija: Zoran Dobrić