Čitaj mi!

Beležnica 27 - Klimatske promene

"Ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuje - nemamo vremena", "Rekordno toplotni talasi zapalili svet - planeta je u opasnosti", "Porast nivoa mora viši nego ikada i nezaustavljivo raste", "Zbog višegodišnje suše u Africi na desetine miliona gladnih". Ovo su samo neki od naslova koji nas svakodnevno podsećaju da su klimatske promene već tu, ali i upozoravaju na to da nas u budućnosti verovatno očekuju još gori scenariji ukoliko nešto hitno ne učinimo.

Imajući u vidu globalni izazov klimatskih promena, Evropska unija je usvojila dugoročan strateški okvir, sa ciljem da do 2050. godine postane klimatski neutralna. I Srbija je potpisnica Sofijske deklaracije iz 2020-te, kojom su prihvaćeni principi Evropskog zelenog dogovora. Takođe je ratifikovala i Pariski sporazum tri godine ranije, što znači da se obavezala da će raditi na ublažavanju klimatskih promena, pre svega kroz set novih zakona i podzakonskih akata.

O tome kako se Srbija prilagođava zakonima i standardima EU u borbi protiv klimatskih promena u emisiji Beležnica 27 - Klimatske promene.

Urednik emisije: Nataša Todorović