Dramski utorak: Splav meduze

Televizija, film i avangarda

Branko Vučićević Branko Vučićević

"Dramski utorak" u martu, kroz ciklus "Televizija, film i avangarda", predstavlja filmove koji su pomerali estetiku televizijskog i filmskog stvaralaštva u Srbiji, od osamdesetih godina 20. veka do savremenog doba. U ovome ciklusu prikazaćemo dela Karpa Aćimovića Godine, Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića, Slobodana D. Pešića i Saše Radojevića, ostvarenja koja ostaju upamćena i za generacije koje tek dolaze.

Prvi naslov koji emitujemo je film "Splav meduze", snimljen 1980. godine po scenariju Branka Vučićevića i u režiji Karpa Aćimovića Godine. 

To je priča o dve usamljene učiteljice, izgubljene u pospanoj provinciji, koje obavljaju svoju prosvetiteljsku dužnost sanjareći o velikim gradovima i pustolovinama. Jednog dana u njihovu svakidašnjicu ulaze mladi umetnici iz Beograda, a odnekud se pojavljuje i najjači čovek na Balkanu.

Karpo Aćimović Godina Karpo Aćimović Godina

Epidemija šarlaha koja pritom usledi privremeno oslobađa učiteljice školskih obaveza, pa svi oni krenu na uzbudljivu akrobatsko-artističku turneju koja ih vodi iz grada u grad. I tako to traje sve dok se, zbog nekih razloga ne raziđu, da bi svako od njih samostalno nastavio svoj životni put.

Splav meduze Splav meduze

uloge tumače: Olga Kacjan, Vladica Milosavljević, Boris Komnenić, Frano Lasić, Erol Kadić, Miloš Batelino, Radmila Živković, Predrag Panić, Petar Kralj, Gizela Šajber, Miodrag Radovanović, Bor Štiglic, Vladislav Kaćanski, Grozdana Stefanović, Mitja Šipek, Darko Petrić...

Splav meduze Splav meduze

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Karpo Aćimović Godina
scenario: Branko Vučićević
direktor fotografije: Karpo Aćimović Godina
scenograf: Ranko Maskareli
kostimograf: Jasminka Ješić
kompozitor: Predrag i Mladen Vranešević
montažer: Karpo Aćimović Godina

broj komentara 0 pošalji komentar