Kulturni dnevnik

Glumica Dara Džokić je gošća Kulturnog dnevnika. Povod je premijera predstave "Dom Bernarde Albe" Gabrijela Garsije Lorke u režiji Ane Grigorović, u Narodnom pozorištu, gde tumači naslovnu ulogu.

U Zvezdara teatru je premijerno izvedena predstava "Osama - kasaba u Njujorku". Rađena je prema romanu Vladimira Kecmanovića u režiji Darka Bajića.

Nastupom Sidnejske kompanije igre u Sava centru je zatvoren 15. Beogradski festival igre. Tokom devetnaest festivalskih dana naša publika je bila u prilici da vidi 15 vrhunskih ostvarenja iz sveta umetničke igre.

U Kolarčevoj zadužbini je održan prolećni koncert Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti. Izveli su dela kompozitora Rosinija, Betovena, Donicetija. Orkestorm je dirigovao maestro Bojan Suđić.

Dodelom nagrada u Požarevcu su zatvorene "Glumačke svečanosti Milivoje Živanović".

U Narodnom pozorištu je izvedena opera "Krmen" Žorža Bizea u režiji Nebojše Bradića. U naslovnoj ulozi nastupila je mecosopran Ljubica Vraneš dobitnica nagrade Oskar Danon za celokupno angažovanje, profesionalnost i umetnički nivo.

Izložba skulptura Milorada Tepavca Tepe, pod nazivom "Duh i duša" otvorena je u galeriji ULUS-a. Ovaj vajar izgradio je prepoznatljiv likovni rukopis koji odlikuje permanentan istraživački rad i potreba da svojim delom odgovori na izazove svakodnevice.

U Beogradu je organizovan sastanak evropskih organizacija za zaštitu autorskih prava. Domaćin međunarodnog skupa je Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj), a glavni organizator Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora.

Seks, moda i disko - zaboravljeni snimci Njujorka sedamdesetih u dokumentarnom filmu posvećenom Antoniju Lopesu, otkrivaju američku tapiseriju oštre politike, rata, međurasnih sukoba, ali i burne umetničke scene.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Jovana Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]