Veliki pisci na malim ekranima

Povodom 60 godina TV Beograd i RTS

Pored mnogih "malih ljudi" iz TV aparata, kako su se nekad zvali oni koji su se pojavljivali na televizijskom ekranu, i pisci su bili svedoci ako ne svih šezdeset, a onda svakako poslednjih trideset godina Televizije Beograd, odnosno Radio-televizije Srbije. Ali, da li su pisci istinski voleli televiziju? Dok su glumci, pevači, zabavljači, pa i političari, TV ekran doživljavali kao svoj dom, pisci su na televiziji bili i ostali pomalo "čudni gosti". Veliki pisci na malim ekranima Veliki pisci na malim ekranima

Urednik emisije "Veliki pisci na malim ekranima" Aleksandar Gatalica "pozvao je ponovo na ekran" dvadeset jednog velikog srpskog pisca, od Skendera Kulenovića do Dragana Jovanovića Danilova i ponovo se setio neprolaznih svedočanstava o njihovom radu. Dve emisije nastale su od kolažiranja najupečatljivijih iskaza (njih preko sedamdeset).

Veliki pisci na malim ekranima Veliki pisci na malim ekranima

Kako su pisali, čemu su se nadali, da li su mislili i računali na čitaoce ili ne, jesu li se više oslanjali na cigaretu ili na svoju pisaću mašinu, kako su zamišljali svoje delo kroz pedeset godina - sve su to pitanja na koje su odgovore davali Ivo Andrić, Dragoslav Mihajlović, Slobodan Selenić, Milorad Pavić, Svetlana Velmar-Janković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić i mnogi drugi.

Veliki pisci na malim ekranima Veliki pisci na malim ekranima

Emisija "Veliki pisci na malim ekranima" retrospektiva je i mnogih TV tehnika: od "lavalijer" mikrofona oko vrata Meše Selimovića, do raznih tehnika snimanja i formata slike u 4:3 i 16:9 formatu.

Veliki pisci na malim ekranima Veliki pisci na malim ekranima

Emisija je snimana u HD tehnici, a naknadno su u master-kadar umetani snimci dokumentacije tehnikom televizijskog kolažiranja koja se ne viđa često na našim TV ekranima. Na ovaj način pisci su još jednom oživljeni; načinjen je prijateljski i kolegijalni razgovor sa urednikom, koji je i sam pisac, a gledaoci su dobili priliku da vide pravi vatromet misli i ideja zabeleženih tokom poslednje tri decenije.

"Veliki pisci na malim ekranima": fotografija Dragan Stanojković, obrada slike Milica Živojinović, obrada zvuka Aleksandar Zoričić, reditelj Nenad Krkelić, urednik i voditelj Aleksandar Gatalica.

broj komentara 0 pošalji komentar