Srbija na vezi

Sećanja...bez prava na zaborav!

Na današnji dan sećamo se šesnaest naših kolega poginulih u NATO bomardovanju 1999. godine kada je kao "legitiman cilj" gađana zgrada RTS-a. Posle devetnaest godina ostalo je bolno sećanje i pitanje bez odgovora-zašto?

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, ratovi devedesetih, Drugi svetski rat, Veliki rat...dobar deo srpske istorije mogao bi stati u jednu reč-stradanje. Zato moramo da pamtimo, jer čemu da se nadamo ako to zaboravimo? O kulturi sećanja razgovaraćemo sa direktorom Instituta za savremenu istoriju, istoričarem prof. dr Momčilom Pavlovićem.

Manifestacija "Dani sjećanja", posvećena stradanju srpske dece u ratovima u 20. veku koju organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, održava se u više gradova Republike Srpske. Deo govora sa svečane akademije predsednika Dodika, čućemo u večerašnjoj emisiji.

I ove godine, po treći put za redom, proboj  Jasenovačkog logora ( 22.04.1945.) biće obeležen sa tri komemoracije. O tome za našu emisiju govori predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

O našem kolektivnom sećanju možemo učiti od pojedinaca, onih vanrednih i istrajnih u čuvanju uspomena. Koleginica Marija Cvijić, pripremila je priču o Stanoju Stojkoviću, koji održava srpska vojna groblja u Makedoniji, a Mirjana Raičević Tasić o Čedomiru Paviću, koji je još tokom Balkanskih ratova došao iz Amerike da pomogne svom narodu u borbi za slobodu.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar