Magazin Srbije na vezi

U susret 63. Pesmi Evrovizije u Lisabonu, o ovogodišnjim pobednicima festivala dokumentarnog filma "Zlatna buklija", o posebnosti projekta učenja srpskog jezika putem Skajpa - večeras u Magazinu Srbije na vezi.

Pred odlazak na Eurosong 2018. u Lisabon, Balkanika će biti gost Magazina. Uputićemo zajednički poziv gledaocima u dijaspori da 10. maja, na drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg takmičenja , glasaju za broj 3, i pesmu „Naša deca".

Sanja Ilić i vokali Balkanike, izvešće uživo jedan od najvećih eks-JU muzičkih hitova, pesmu Dada Topića i Slađane Milošević - „Princeza".

Žiri Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Velikoj Plani odabrao je 13. put najbolje autore kratkometražnih filmova, reportaža i dokumentaraca u regionu. Tamara Drezgić dobitnica je nagrade u čak dve kategorije - Prvu nagradu Zlatna buklija za film, i to za suptilan prikaz lika i dela kostimografa Angeline Atlagić u emisiji Srbija na vezi - portreti i Grand Prix Zlatna buklija za emisiju Priča o Vajagićima.

Grand Prix Zlatna buklija pripao je i kolegi Novici Saviću, iz RTS dopisništva u Požarevcu, za emisiju Ropstvo i sloboda. Tamara Drezgić i Novica Savić biće sa Srbijom na vezi.

Akademska srpska asocijacija (ASA) je udruženje sa sedištem u Nišu, čiji projekat Onlajn učenje srpskog jezika putem Skajpa, već petu godinu podržava Uprava za dijasporu MSP-a. Do sada je kurs prošlo više od dve stotine dece i mladih.

O značaju i uspehu projekta, specifičnostima onlajn učenja u situaciji kada je srpski tretiran kao nematernji jezik, za Srbiju na vezi govore prof. dr Jelisaveta Todorović, psiholog, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, i prof. dr Marina Janjić, predavač na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu, koja je priredila i interaktivnu radnu svesku za decu u dijaspori.

Lepota Balkana, njegova istorija, nasleđe, kultura a nadasve njegove igre neiscrpan su izvor inspiracije igračke trupe Una Saga Serbica. Izvorni folklor nadograđuju novom formacijom i jedinstvenim koracima moderne koreografije.

Najnoviji spektakl "Igra bogova" premijerno će biti izveden 5. maja u Velikoj dvorani Sava Centra. Ekskluzivno u emisiji videćemo deo nove koreografije.

Urednice emisije Jelena Đorđević Popović i Mirjana Nikolić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić 

broj komentara 0 pošalji komentar