Srbija na vezi

Prošlo je 26 godina otkako su vlasti novostvorene slovenačke države početkom devedesetih godina prošlog veka, a nakon raspada zajedničke jugoslovenske države, samo jednom uredbom izbrisale iz svog državnog registra više od 25 hiljada svojih građana neslovenačkog porekla, i tako ih ostavila bez osnovnih dokumenata, prava na rad i socijalnu zaštitu.

Dokle se danas stiglo u rešavanju prava tzv. izbrisanih građana Slovenije, šta još treba da se uradi i nazire li se kraj rešenja ovog višegodišnjeg problema u emisiji govori jedan od osnivača Udruženja izbrisanih građana Slovenije, i sam po uredbi slovenačke vlade ostao bez osnovnih gradđanskih prava, penzionisani general bivše JNA Milan Aksentijević.

U drugom delu emisije gosti su predstavnici srpske zajednice u Istarskoj županiji, u Republici Hrvatskoj, učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldoks“ – predsednik Saveza Srba u Istri Milan Rašula i producentkinja filma „Mapa puna snova“, autora Danila Lole Ilića, Biserka Vranić. Na festivalu koji će trajati od 07. do 14. maja svoja filmska ostvarenja, osim domaćih stvaralaca, predstaviće i oko stotinjak učesnika iz sveta ali i iz regiona.

Iz sadržaja emisije izdvajamo i nesvakidašnju priču o sedmogodišnjem đaku-pešaku iz sela Tiškovac, u opštini Bosansko Grahovo, u Federaciji BiH, koji je jedino dete iz tog sela i koji svakog dana mora da pređe put dug 17 kilometara od kuće do škole. Takođe ćemo videti i kako se glavni grad Republike Srpske Banjaluka priprema za svoju prvu manifestaciju posvećenu cveću – „Banjalučki festival cveća“ koji će se održati sredinom maja meseca.

U muzičkom delu nastupiće muzička umetnica kantautorka Elis Lovrić iz Pule, autorka muzike na filmu „Mapa puna snova”.

Urednik i voditelj emisije Miroslav Karlica.

Reditelj Ernestina Gligorijević.

Muzički urednik Branka Lolić.

broj komentara 0 pošalji komentar