Odliv mozgova

„Odliv mozgova", nova dokumentarna serija kroz 14 polusatnih epizoda, donosi intervjue sa nekima od uspešnih pojedinaca nove srpske dijaspore, ilustrovanih njihovim pojedinačnim profesionalnim uspesima i atmosferom gradova i država u kojima žive. Šta misle, čemu se nadaju?

U prvoj sezoni ove serije gledaoci će, između ostalog, upoznati arhitektkinju koja je projektovala čitave gradove u Kini; ekonomistu - menadžera odeljenja za kontrolu rizika „Ameriken Ekspresa" za celu Evropu; pevačicu bogatog iskustva koja je sada na svetskoj turneji sa Hoze Felisijanom; naučnika u istraživačkom centru Majkrosofta i mnoge druge.

Izraz „odliv mozgova" prvi put se pojavio u izveštaju Kraljevskog društva iz Londona 1963. godine koji je opisivao egzodus britanskih naučnika u SAD.

Što se Srbije tiče, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj - OECD u izveštaju za 2011. godinu navodi da je iz Srbije u zemlje OECD-a imigriralo 562.000 ljudi, od čega 61.000 visokoobrazovanih kadrova.

Serijal „Odliv mozgova" skreće pažnju na mogućnost transfera znanja i tehnologije koja može povećati produktivnost i ekonomski razvoj Srbije. Moderna dijaspora se shvata kao veza između svetova, zemlje porekla i zemlje prijema, koja omogućava da se migracija iskoristi za razvoj zajednice i društva u celini.

Snimanje serijala su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova.

Reditelj i autor: Rastko Šejić

Kompozitor: Vladimir Lešić

Direktor fotografije: Časlav Petrović

Narator: Aleksandar Novaković

Emitovanje serijala od 16. maja na RTS Svet sredom posle 21 čas i na RTS 3 ponedeljkom u 20:00.

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš" 2018.

broj komentara 0 pošalji komentar