Srbija na vezi

Kao i svakog ponedeljka, tako i ovaj put, „Srbija na vezi“ posvećena je pre svega dešavanjima u regionu, odnosno temama vezanim za Srbe i srpsku zajednicu u nama susednim zemljama

Jedan od glavnih događaja naredne nedelje kada su u pitanju Srbi i srpska zajednica u susednim zemljama svakako je predstojeća Konferencija Srba u regionu u stalnom zasedanju koja će se ovoga puta održati u Novom Sadu, u petak, 18. maja. Kako su organizatori najavili, glavna tema skupa biće položaj Srba u Crnoj Gori i problemi sa kojima se oni suočavaju. O samoj konferenciji, njenom značaju, učesnicima i gostima, kao i temama koje će na njoj da budu raspravljane upoznaće nas gost emisije, glavni koordinator i organizator skupa Ljubomir Aleksov, predstavnik srpke manjine u mađarskom parlamentu.

O razlozima za stavljanje na dnevni red teme Konferencije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, čućemo direktno iz Podgorice od predsednika Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčila Vuksanovića, jednog od organizatora i predsedavajućeg skupa.

U stalnoj mesečnoj rubrici „Listanje srpske štampe iz regiona“, najnovija dešavanja u susednim zemljama, a koja se tiču tamnošnjih Srba i srpske zajednice, komentariše gost u emisiji Dragoslav Vučić, glavni i odgovorni urednik Frankfurtskih „Vesti“, najtiražnijeg srpskog dnevnog lista u dijaspori koji je nedavno obeležio jubilej, 25 godina
redovnog izlaženja.

Od ostalih sadržaja u emisiji videćemo i kako je protekao ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“, koji se već 11. put održava u našem glavnom gradu, a u kome učestvuju i srpski filmski stvaraoci iz dijaspore i regiona. Događaj je pratila novinarka Marija Cvijić.

Dopisnica RTS-a iz Kanade Branka Dikanović Trbojević izveštava o nedavnjo održanoj donatorskoj večeri u Torontu na kojoj su prikupljena sredstva za pomoć porodicama veterana iz ratnih operacija na Kosovu i Metohiji, u vreme agresije NATO pakta na našu zemlju krajem devedesetih prošlog veka.

Urednik i voditelj emisije Miroslav Karlica.

 Reditelj Ernestina Gligorijević.

broj komentara 0 pošalji komentar