Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

Novo izdanje emisije SPONA iz Beča, urednice Vere Marjanović, snimljeno je u dvorcima Hofburg i Šenbrun, iz kojih je carska porodica Habsburg vekovima vladala dobrim delom Evrope.

Idući tragovima legendarne carice Elizabet, koja je zapamćena pod nadimkom Sisi, TV ekipa je zabeležila najvažnije momente njenog života u muzeju koji nosi njeno ime, kao i u carskim apartmanima u oba kulturno – istorijska zdanja.

Carica je bila prelepa, obrazovana i slobodna duhom, bila je drugačija, moderna i previše svoja za vreme u kojem je živela, a naročito za ozbiljnu i zahtevnu ulogu, u koju je 1854. udajom za cara Franca Jozefa ušla sa samo 16 godina. Monarh, kojeg je zapamtila i srpska istorija, na presto je stupio sa samo 18 godina, a kad se danas prođe njegovim odajama, kroz brojne detalje se zapaža neverovatna ljubav prema supruzi Elizabet. Njihov brak obeležile su teške tragedije, a od samoubistva prestolonaslednika Rudolfa nikad se nisu oporavili. No, carica Sisi se pred očima javnosti nije slomila, sve dok 1898. godine u Švajcarskoj nije pala kao žrtva atentata.

Pored romantične priče o lepoj carici, emisija SPONA donosi obilje istorijskih podataka i slika onovremenske luksuzne arhitekture, što dvorce Hofburg i Šenbrun čini omiljenim destinacijama za milione turista iz celog sveta.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar