Kulturna baština Srbije: Manastir Banjska, 2. deo

Posle pet vekova od pustošenja obnovljena Zadužbina Stefana Milutina Nemanjića

Manastir Banjska Manastir Banjska

Kralj Stefan Milutin nesumnjivo je najveći zadužbinar među Nemanjićima i ujedno i najveštiji diplomata ove srpske dinastije. Za 40 godina vladavine podigao je 40 crkava i manastira. Među najznačajnijim građevinama je i Banjska sa crkvom posvećenom Sv. Velikomučeniku Stefanu, inače krsnoj slavi Nemanjića. Kralj Milutin je ovaj manastir sagradio između 1313. i 1315. godine angažujući najbolje neimare toga vremena. U manastirskoj crkvi određeno je i grobno mesto gde je ovaj srpski gralj i sahranjen 1321. godine. Međutim, mošti Stefana Milutina Nemanjića danas počivaju u manastiru Sv. Nedelje u Sofiji.

Manastir Banjska Manastir Banjska

U drugom delu emisije o ovom biseru srpske kulturne baštine biće govora o istorijskim prilikama gradnje manastira, o značaju manastira u Srpskoj srednjovekovnoj državi, stradanju kroz istoriju, o čuvenom "banjskom zlatu" o kome su u 15. veku svedočili putopisci koji su prolazili kroz Srbiju, o figuri lava koju su stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture neoštećenu spasili iz zidina, o originalnoj posudi za osveštavanje vode iz Milutinovog vremena kao i mnogim drugim vrednostima i zanimljivostima. Najzad biće govora i o obnovi manastira posle pet vekova zaborava, kao i o njegovom sadašnjem životu.

Manastir Banjska Manastir Banjska

U emisiji učestvuju stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika dr Svetlana Pejić, Dragoljub Todorović, zatim dr Srđan Pirivatrić iz Vizantološkog instituta SANU i sadašnji iguman manastira Danilo.

Manastir Banjska Manastir Banjska

Urednik i autor emisije je Milica Bajić Đogo, direktor fotografije Vasko Vasović, a montažerke su Mara Bogičević i Ksenija Savićević

Manastir Banjska Manastir Banjska
broj komentara 0 pošalji komentar