Da Možda Ne: Osiromašeni uranijum i porast obolelih od raka

U emisiji Da Možda Ne o inicijativi predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković, da se obrazuje Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Porast obolelih od raka i naročito visoka stopa umrlih zabrinjavajući je trend. Stručnjaci se spore o uzrocima, navode se pogubne posledice NATO bombardovanja, ali i urušenog zdravstvenog sistema, posledice krize i stresa. Da li je u pitanju ratni zločin sa produženim dejstvom? Kakva je funkcija ove Komisije, ko će biti uključen u njen rad i na koji način će biti uvaženi rezultati naučnih istraživanja koja su do sada sprovedena?

U emisiji će govoriti:
doc. dr Darko Laketić, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu,
prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg,
Duško Košutić, specijalista fizičkih nauka,
Slobodan Petković, general u penziji,
prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva.

Autor i urednik: Olivera Kovačević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 14:08) - Mile [neregistrovani]

Uranijum

Osiromašenim uranijumom su nas gađali.Sigurno je da od njega nismo ni leppi, ni viši, ni pametniji, ali vrlo verovatno jesmo bolesniji.Vodili smo nakaradnu politiku koja nije išla u korak sa vremenom i to žestoko platili, primer viđen toliko puta u istoriji.Dokazivati da te bombe nisu štetne već da od njih napredujemo je tragikomično.Ali da moramo da vodimo drugačiju i pmetniju politiku da nam se takve i slične stvari ne ponove, moramo.Medjutim meni je uši zaparala izjava jednog od učesnika emisije, koju niko nije demantovao da mi kroz đubrivo svake godine u našu zemlju bacamouranijum, i to ne osiromašeni, nego prirodni.I nikom ništa, svima to normalno idemo dalje. Gospodo, mi u 99-tu da se vratimo ne možemo, ali možemo ovo trovanje da obustavimo, mogu mediji da se bave buradima zakopanim po Vojvodini punim otrovnim hemikalijama.A to, to da će nama neko da plati što nas je bombardovao uranijumom, u to ne može da veruje niko ko je realan.Aj da vidim tog ko će da natera Amere I NATO DA nam plate što su nas bombardovali...Možda Putin, on u Srbiji može sve...ili će to dr.Grujičić sama

(četvrtak, 17. maj 2018, 21:30) - Lily [neregistrovani]

Bolesti

Molim vas da odgovorite. Roditelji smo dvoje dece. Kako je moguće da oba deteta oboli i dobije tumore?

Da Možda Ne Da Možda Ne

Autor:
Olivera Kovačević

Kako živi Srbija? Šta nas deli, a šta ujedinjuje? Šta ne smemo da prećutimo? [ detaljnije ]