Magazin Srbije na vezi

U Beogradu počinje prvi Svesrpski dečji sabor a sa petog kontinenta stižu dve priče - jedna o Srbinu, prvom belcu među Aboridžinima, a druga o mladim generacijama Srba, liderima svetskog kalibra, koji stasavaju u Australiji ali sve aktivnije pomažu razvoj Srbije.

U organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, od 23. do 27 maja, održava se prvi Svesrpski dečji sabor. Deca srpskog porekla iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore biće gosti glavnog grada Srbije a program njihove posete posebno je osmišljen kako bi, pored edukacije, deca ostvarila povezanost i osećanje pripadnosti srpskom nacionu.

Sa Srbijom na vezi biće Minja Subota i hor DKCB, deca gosti iz Vukovara, i Olga Baletić, PR Turističkog saveza Srbije, jednog od prijatelja ove manifestacije.

U programu prvog Svesrpskog dečjeg sabora učestvuje i Umetnički centar „Talija" koji ove godine slavi dve decenije rada. „Talija" će izvesti deo koreografije pripremljen za našu decu goste iz regiona.

Cilj Svesrpskog dečjeg sabora je da u narednim godinama okuplja decu iz dijaspore, iz svih krajeva sveta.

Šta je to XY generacija srpske dijaspore u Australiji? Ko su novi mladi lideri, svetski stručnjaci i srpske patriote na petom kontinentu? Zašto je poslednji popis stanovništva u Australiji, iz 2016. godine, za rezultat dao nekoliko puta manji broj Srba u odnosu na podatke naših zvaničnih predstavnika i srpskih dijasporskih organizacija? Doktor političkih nauka iz Sidneja, Beograđanka Nina Marković Kaze, daje odgovore na ova pitanja.

Gran-pri za najbolji dokumentarac na 65. Martovskom festivalu osvojila je Andrijana Stojković za film „Vongar" („Wongar"). To je priča o Sretenu Božiću, iz Aranđelovca, prvom belom čoveku među Aboridžinima, piscu Bi Vongaru čije su knjige u Australiji uvrštene u školsku lektiru, a u devetoj deceniji života po prvi put biva preveden i na maternji, srpski jezik....  Sa Srbijom na vezi je rediteljka Andrijana Stojković.

Urednice emisije Jelena Đorđević Popović i Mirjana Nikolić

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar