Ovo je Srbija

Dan staroslovenske pismenosti, 24. maj, posvećen je Ćirilu i Metodiju, braći iz Soluna koja su širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, zbog čega su ostali upamćeni kao "slovenski apostoli".

Predlaže se da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik, ali radni dan, i da se na taj način Srbija priključi velikoj porodici slovenskih naroda koji se iz jasnih i ubedljivih razloga sećaju dela solunske braće.

U Donjim Krajincima kod Leskovca most na Južnoj Moravi meštani prelaze merdevinama. Kako izgleda Krupanj, četiri godine posle poplava. Zamire selo Ravna reka kod Despotovca.

Povodom četiri decenije od položene mature, 107. generacija koja je jedna od najuspešnijih, održala je svečanu akademiju na kojoj je promovisali monografiju i svoj muzički bend, a tokom godine često organizuju zajedničke ekskurzije i humanitarne akcije.

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta

Pratite nas na Jutjub kanalu i Fejsbuku

Urednice emisije: Vesna Manojlović i Zorana Koršoš Nikolić

Voditeljka: Dragana Anastasijević

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević

ovo_je_srbija@rts.rs  

broj komentara 0 pošalji komentar
Ovo je Srbija Ovo je Srbija

Autor:
RTS

Sveobuhvatna slika svakodnevice u Srbiji, iz gradova i najudaljenijih mesta, o budućnosti kojoj stremimo i prošlosti koja nas uči, kroz reportaže i direktna uključenja sa terena. [ detaljnije ]