Srbija na vezi

I ove nedelje sa temama iz regiona. Najvažnije informacije o aktuelnom položaju, problemima i potrebama Srba i srpske zajednice u nama susednim zemljama, govori gost emisije novoizabrani predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije, Miodrag Linta.

Od ostalih tema izdvajamo priču o selu Kovačić, na samom izlazu iz Grada Knina, u Kninsko-dalmatinskoj županiji, na mestu gde se slap Krčić sjedinjuje sa izvorom reke Krke. Demografska slika ovog kraja je nakon poslednjeg rata potpuno izmenjena, od apsolutne većine Srbi su postali manjina ali, ipak, život se polako vraća o čemu svedoče oni malobrojni koji su se tamo vratili.

Videćemo i zanimljivu priču iz Skoplja, koju su pripremili dopisnici „Srbtela“ iz tog grada. Reč je o proslavi 60 godišnjice mature đaka jedne od najpoznatijih gimnazija u glavnom gradu Makedonije, na kojoj se nastava, sve do početka raspada Jugoslavije, odvijala na srpskom jeziku, tada poznatom kao srpskohrvatski.

U drugom delu emisije saznaćemo kako će se ove godine obeležiti tradicionalni Susreti Kozarčana u Beogradu, 42. po redu. O tome govori gost u emisiji predsednik Udruženja Kozarčana u Beogradu dr Rajko Srdić. Iz Prijedora će nam se u emisiju uključiti ovogodišnji domaćin manifestacije, gradonačelnik tog grada Milenko Đaković.

Akademsko i kulturno umetničko društvo Novi Beograd, koje godinama njeguje izvorne narodne pesme iz Knešpolja i Potkozarja, na čelu sa Ninom Šurlan, a koje je i ove godine učesnik Susreta Kozarčana, uživo će izvesti prigodnu numeru iz tog kraja na krajnjem severozapadu Republike Srpske.

Urednici emisije Boban Kovačević i Miroslav Karlica

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Maja Mandićbroj komentara 0 pošalji komentar