Oko magazin: Izbori u SANU - Pavle Petrović, Antonić, Latinka, Kusturica

Ima li u SANU mesta i za prvu i za drugu Srbiju i ko od predloženih 95 kandidata ima realne šanse da postane akademik

Srpska akademija nauka do kraja godine dobiće nove članove. Izbori u SANU obično nisu zanimljivi široj javnosti ali ovoga puta na adresu najelitnije instituciije u Srba stiglo je čak 95 predloga. Neki baš to navode kao dokaz sve veće otvorenosti akademije a drugi će reći da je to način da se umanji njen ugled. Ima li u SANU mesta i za prvu i za drugu Srbiju i zašto Pavle Petrović i Slobodan Antonić imaju mnogo veće šanse da postanu akademici od Latinke Perović i Emira Kusturice?

Gorislav Papić
Gorislav Papić

U Oko magazinu pogledajte i dve priče koje se bave najboljim ljudima u najgorim vremenima. Naime, predugo smo čekali da saznamo ko je i šta je uradila Dijana Budisavljević. Neki od ljudi koje zovu Dijaninom decom, i danas govore o ovoj ženi koja se uz veliki rizik prihvatila akcije da spasava decu iz logora NDH. Njeno humano delo smatra se najvećom akcijom spasavanja dece u II svetskom ratu. RTS je nedavno emitovao dokumentarni film "Dijanina deca" a isto ime nosi i izložba otvorena u Domu vojske Srbije.

Prošlo je 74 godine od misije Halijard a i dalje svake godine u Šumadiji, u Pranjanima, okupljaju se Srbi i Amerikanci, potomci srpskih četnika i američkih pilota da bi se sećali najveće akcije spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar