Srbija na vezi

Posledice "Milosrdnog anđela"

Vođeni zastrašujućom statistikom porasta broja obolelih od malignih bolesti u Srbiji, a sa druge strane ohrabreni odlukom Istražne komisije italijanskog parlamenta koja je nedavno, posle dugotrajnih i iscrpnih istraživanja utvrdila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanju italijanskih vojnika, koji su na KiM proveli tri meseca tokom NATO bombardovanja, grupa srpskih intelektualaca pre svega iz oblasti međunarodnog prava odlučila je da osnuje Savet za pripremanje tužbe protiv 19 zemalja članica NATO.

Pokretači inicijative su naši večerašnji gosti- prof. dr Sreto Nogo, generalni sekretar Udruženja za međunarodno pravo i prof. dr Srđan Aleksić, advokat. Oni će najaviti predstojeći skup u Nišu na kojem će se okupiti brojni eksperti, kako iz zemlje, tako i sveta, koji će govoriti o posledicama NATO bombardovanja, a kroz listanje štampe komentarisaće aktuelna dešavanja u regionu. 

Izbegli Srbi iz Federacije Bosne i Hercegovine sve teže ostvaruju prava na svoju imovinu. Dodatno ih je obeshrabrila nedavna odluka Ustavnog suda BiH, o čemu izveštavaju kolege iz RTRS.

Selo Jasenica, nedaleko od Srebrenika (FBiH) nekada je bilo mesto okupljanja Srba. Danas u tom delu Federacije živi tek oko sedamdesetak srpskih porodica. Iako malobrojni odlučili su se da obnove svoju svetinju, crkvu  posvećenu  apostolima Petru i Pavlu, staru više od 120 godina.

Banjalučka gimnazija može da se pohvalim retkim jubilejom. U pitanju je proslava 70 godina mature. U prilogu RTRS-a upoznaćemo neke od jubilaraca, čiji vedar duh može biti primer mnogim mlađima.

U galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, nedavno je predstavljena knjiga "Manastir Trebinje Tvrdoš, pregled pomena kroz vekove" Gorana Komara. Promociji su prisustvovale kolege iz Srpske TV Crne Gore.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar