Kulturni dnevnik

U Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u sredu 13. juna biće otvorena izložba "Gradove smo vam podigli" koja govori o kontradikcijama jugoslovenskog socijalizma. Gosti Kulturnog dnevnika su kustosi postavke Vida Knežević i Marko Miletić.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti obeležen je dan biblioteke ove naše značajne institucije, koji je ove godine bio posvećen pesniku Aleksi Šantiću.

Koncertom u Crkvi svetog Petra, obeleženo je 25 godina postojanja i umetničkog rada Ansambla Studija za ranu muziku. Pod upravom kontratenora Predraga Đokovića izvedena su dela engleske renesanse, pre svega kompozitora Tomasa Talisa.

O radu angažovanog intelektualca na polju vizuelne antropologije Radivoja Simonovića, govori jedna od najvećih fotografskih zbirki koja se čuva u Muzeju Vojvodine. Povodom 160 godina od Simonovićevog rođenja u Etnografskom muzeju upriličena je gostujuća izložba "Zapisi u vremenu", koja svedoči o prirodnoj i kulturnoj raznolikosti šireg prostora naseljenog južnoslovenskim narodima.

U Galerji X Vitamin otvorena je izložba slikara Nikole Žigona pod nazivom "Kao da je bilo nekada".

U junu mesecu u svetu se obeležava Dan secesije. Izložbom Secesija - sloboda stvaranja Muzej grada Beograda je prvi put zvanično obeležio ovaj dan u Begradu i ujedno proslavio 50 godina od otvaranja Muzeja Jovana Cvijića.

Denzel Vošington trijumfuje u uglađenoj drami Judžina O Nila na pozorišnim daskama njujorškog Brodveja.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar