Studio znanja

Da li možete da osetite promene u svom biološkom ritmu? Znate li koji su njihovi uzroci i posledice? Kako se odnositi prema svom cirkadijalnom ciklusu, otkrivamo ove nedelje u emisiji Studio znanja.

Biološki ritam podrazumeva ritmičnost psihofizičkih zbivanja u čoveku koja su u vezi sa dešavanjima u prirodi. Mogu biti dnevni, mesečni, sezonski, a njegov centralni hronometar je - mozak. To je naša ovonedeljna tema.

Kako neurolozi detektuju fiziološke promene u cirkadijalnom ritmu, u kojoj su korelaciji sa psihijatrijskim i poremećajima spavanja, samo su neke od stvari koje će nam objasniti dr Aleksandar Ristić sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Bioritam je sam po sebi usklađen sa prirodom i bilo kakve promene mogu dovesti do nesklada. Naši gosti objasniće prirodne zakonitosti ovog fenomena, ali i kako se on u antropološkom i sociološkom smislu odnosi na čoveka. U studiju su genetičar Dubravka Vejnović iz Centra za promociju nauke, fizičar Vladimir Veljić iz Instituta za fiziku i antropolog dr Jelena Vasiljević, naučna saradnica iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Da li poremećaji u biološkom ritmu mogu da nas dovedu na vrata psihoterapeutu, a da li ponovnim vraćanjem ravnoteže možemo da se otrgnemo iz zagrljaja depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja, reći će nam psiholog i psihoterapeut Aleksandra Simendić.

Na našoj sceni probaćemo da ustanovimo kako kroz muziku možemo da uhvatimo korak sa prirodom. To će nam objasniti muzički majstori, Ivan Ilić trombonista, kompozitor, aranžer i dirigent Big benda RTS-a, kao i grupa "Institut".

Vinka Marinović Kovačević i Ivana Milenković
Vinka Marinović Kovačević i Ivana Milenković

Daćemo sve od sebe da ove nedelje utvrdimo i neke savete kako da usaglasimo i dovedemo u red svoj biološki ritam, a jedan od prvih koraka za to napraviće gosti koji sede među publikom. To su studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, predvođeni profesorom dr Milivojem Dopsajom.

Ostanite uz "Studio znanja".

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

 

broj komentara 0 pošalji komentar