Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je pisac Goran Milašinović ovogodišnji dobitnik nagrade "Branko Ćopić" za roman "Slučaj Vinča".

 

U Manakovoj kući dramska umetnica Dušanka Stojanović Glid izvela je audio vizuelni performans "Rapsodija Armana" koji se bavi migracijama Cincara iz Albanije i Grčke i njihov dolazak u Srbiju.

Autorskom izložbom "U čast Poleksiji i Nadeždi" istoričarke umetnosti Ljubice Miljković, Galerija 73 na Banovom brdu, obelećila je 45 godina rada.

"Vladarke i supruge" naziv je izložbe posvećene suprugama srpskih vladara, koja je otvorena u Konaku kneginje Ljubice. Kroz bogat fotografski materijal i predmete iz svakodnevnog života, postavka prati život pre udaje, brak, ali i učešće u političkom životu Srbije, četiri žene iz dinastije Obrenović i tri iz dinastije Karađorđević.

Otvaranjem izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla beljanskog" u Novom Sadu počela je manifestacija Leto na Trgu, koju organizuju Galerije Matice srpske, Spomen zbirka pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Projekcijom finskog filma "Preduzetnik" u Kombank Dvorani zatvoren je 14. festival "7 veličanstvenih". U Kulturnom dnevniku govorimo šta nam je ponudilo prvo prolećno izdanje festivala i sa kakvim ambicijama osnivači kreću u organizaciju narednog.

Jedan od najistaknutijih srpskih džez pijanista i kompozitora Filip Bulatović održao je koncert u Kolarčevoj zadužbini. Bulatović je nastupio zajedno beogradskim džez muzičarima Milanom Pavkovićem kontrabasistom i Peđom Milutinovićem bubnjarom u Kolarčevoj zadužbini.

U Zagrebu u Satiričkom kazalištu Kerembuh, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, predstavio je deo ovogodišnje slekcije i koncept festivala, sa posebnim osvrtim na predstave Olivera Frljića, koje će biti izvedene na 52. Bitefu.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]