Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je makedonska književnica Rumena Bužarovska koju je žiri Londosnkog sajma knjiga 2016. godine uvrstio među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.

Za bolje razumevanje studenskih protesta, od kojih je proteklo tačno pedeset godina, nezamenljivo je prelistavanje pojedinih brojeva lista Studenat objavljenih te 1968-me. Tim povodom u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba "Šezdeset osma u Studentu".

U Domu kulture Studenski grad izložbom naslovnih strana studenskih časopisa Student, Vidici i Susret, počelo obeležavanje pola veka od studenskih protesta.

Na redovnom koncertu u Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti nastupio je pijanista Nebojša Maksimović.

Svečanom dodelom nagrada "Zlatna zrna" i premijernim izvođenjem predstave "I svaki put kao da je prvi" u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i "Art teme" u Aleksandrovcu je završeno peto izdanje Festivala "Bucini dani".

Najviše "Zlatnih zrna" osvojili su glumci iz predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta iz Beograda i "Korešpodencija" Zvezdara teatra.

Portugalski pisac Bruno Viejra Amaral, za roman "Prve brazde", dobio je četiri najvažnija priznanja portugalske književnosti: nagradu za knjigu godine, nagradu Fernando Namora, Pen nagradu i nagradu Hose Saramago. Bruno je gost Beograda i govori za Kulturni dnevnik o svom nagrađenom delu.

U Kulturnom dnevniku o upravom završenom 24. Internacionalnom filmskom i televizijskom festival u Šangaju i učešću filma "Slepi putnik na brodu ludaka" reditelja Gorana Markovića koji je snimljen u produkciji RTS-a.

Od 16. juna do 20. jula u Kraljevskoj operskoj kući u Londonu gledaoci će moći da uživaju u čarima boemskog Pariza, jer su na programu ponovo Pučinijevi Boemi, u režiji Ričarda Džonsa.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator : Marija Sredojević
Montažer: Branislav Bane Popović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]