Kulturni dnevnik

Večeras je premijerno izvedena predstava "Zašto je poludeo Gospodin R." u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nastala prema istoimenom Fasbinderovom filmu. Reditelj je cenjeni gost iz Hrvatske, Bobo Jelčić, našoj publici poznat preko festivala Bitef. I ovom prilikom je u Beograd doneo svež pozorišni jezik, tragikomičan, teatralan i savremen.

U Narodnom pozorištu u Beogradu je najavljena premijera opere "Andre Šenije" italijanskog kompozitora Umberta Đordana, u režiji Đandomenika Vakarija, gosta iz Italije. Radnja ove opere je zasnovana na istorijskim činjenicama iz vremena Franuske revolucije, a njen glavni junak je istaknuti pesnik i revolucionar.

U zadužbini Ilije M. Kolarca je počeo trodnevni internacionalni forum Kreativna Evropa 2018. Barski ljetopis je otvorio sezonu letnjih festivala u Crnoj Gori i u našem regionu. Na njemu će biti prikazano sedamdeset i pet programa iz oblasti književne, likovne, muzičke i pozorišne umetnosti.

Na Londonskom internacionalnom pozorišnom festivalu 1500 treniranih golubova izvodi predstavu "Noćni let", poetičan i spketakularan omaž golubovima pismonošama koji su odigrali važnu ulogu u Prvom svetskom ratu.

Gost Kulturnog dnevnika je Tadija Miletić, reditelj plesno-dramske predstave "Slučajevi", nastale po motivima dela Danila Harmsa, u koprodukciji pozorišta Madlenijanum i nezavisnog umetničkog udruženja Kulturni element.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija...

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju je svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik re-afirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Ana Tasić
Realizator: Marija Sredojević
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar