Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je književnik Vule Žurić, koji je ovih dana objavio novi roman " "Pomor i strah". Gostovanje Žurića prilika je i za razgovor o radu na scenariju za film "Slepi putnik na brodu ludaka" koji je u produkciji RTS režirao Goran Marković i koji je prošle nedelje prikazan na 24. Internacionalnom filmskom i televizijskom festivalu u Šangaju.

U Beogradu je jedna od najvećih svetskih umetnica Marina Abramović. Ona je dala eksluzivni intervju za RTS-ovu emisiju Put u budućnost, autora Borisa Miljkovića. U Kulturnom dnevniku videćete eksluzivne snimke iz Muzeja savremene umetnosti, gde je vođen razgovor sa Marinom Abramović, za jedan deo emisije Put u budućnost.

Muzika se čula na najrazličitijim mestima i izvodila na najrazličitijim instrumentima. Jer, 21. jun je Svetski dan muzike. Kulturni dnevnik propratio je zvučni ritam grada.

Na svetski dan muzike Simfonijski orkestar i Hor RTS izveli su svoj poslednji koncert iz ciklusa "Vatromet", koji je bio u znaku muzike iz crtanih filmova.

"Privatna vrednost" naziv je izložbe petoro maldih srpskih vizuelnih umetnika, koja je otvorena u rezidenciji ambasadora Švajcarske. Radovi ovih umetnika odabrani su na konkursu koji je Ambasada Švajcarske raspisala sa idejom da pokrene dugoročnu inicijativu podrške ovdašnjim mladim talentima.

U Muzeju pozorišne umetnosti otvorena je izložbe "Popovići - pozorišna dinastija" Život i scensko pojavljivanje članova ove porodice ujedno je istorijski put građenja srpskog pozorišta.

U Londonu je u jednoj od najčuvenijih turističkih atrakcija, Vestminsterskoj opatiji, otvoren prostor u kojem je srednjovekovna crkva. Tu opatiju je gradio kralj Edvard između 1045. i 1050. godine a otvorena je 1065. pred njegovu sahranu i krunisanje naslednika, kralja Harolda II.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Tijana Todorović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]