Tito-Staljin, dve nijanse crvene

Šta je bilo u pozadini raskola između dvojice komunističkih lidera, Tita i Staljina? Kako je Broz reagovao kada je pročitao Rezoluciju Informbiroa u kojoj se on i najuže rukovodstvo optužuju da su antisovjetska klika špijuna i stranih plaćenika?

Da li je Jugoslaviji zaista pretila opasnost od sovjetske invazije, koliko je Zapadu taj sukob odgovarao i koliko se Tito približio Zapadu? Ko je odgovoran za torturu na Golom otoku i u drugim logorima za "prevaspitavanje" Ibeovaca - Jugoslovena koji su smatrani staljinistima, neprijateljima Partije i Tita.

Koliko je ljudi zaista uhapšeno i da li je Udba kasnije smanjivala taj broj da bi umanjila i razmere svog zločina; koliko je mrtvih na Golom otoku? Zašto je i fudbalska utakmica između Sovjeta i Jugoslovena 1952. god. smatrana dvobojem Tita i Staljina? Šta je Tito poručio Staljinu u pismu koje je pronađeno odmah nakon smrti sovjetskog vođe, na njegovom radnom stolu? Koliko ima istine u tezama da su jedan drugog pokušali da likvidiraju i koga je prvo kontaktirao šef sovjetskih tajnih službi Lavrentije Berija u trenutku kada je Staljin umirao?

Povodom 70. godišnjice donošenja Rezolucije Informbiroa, u dvodelnoj dokumentarnoj emisiji, uz obimnu arhivsku građu, govore istoričari, sociolozi i drugi stručnjaci iz Srbije, Rusije, Hrvatske i Slovenije, kao i preživeli kažnjenici sa Golog otoka.

Autorka - Svetlana Janićijević, montaža - Boško Novaković, snimatelj - Nenad Stepanović, producentkinja - Dragica Barović.

"Tito-Staljin, dve nijanse crvene", 4. i 5. jula u 21.45, Prvi program RTS-a i RTS HD.

broj komentara 0 pošalji komentar