Kulturni dnevnik

Gost je Vida Ognjenović, umetnički direktor i selektor festivala Novi tvrđava teatar koji 3. jula počinje u Vili Stanković u Čortanovcima.

Izložba "Umetnost pulsira kosmosom" umetnika Milije Nešića otvorena je u Muzeju Cepter.  Predstavljena je i istoimena monografija čiji su autori Ivana Simeonović Ćelić i Savo Papović.

Dodelom nagrada u Zemunu je završen 43. Međunarodni festival monodrame i i pantomime.

Filmom "Dani u Kairu" Amira Ramzesa otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci Nedelja egipatskog filma. Do 6. jula biće prikazano pet filmova snimljenih u rasponu od više od pola veka. Manifestacija je deo programa Meseca egipatske kulture, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Hip hop verzijom komada "Dva viteza iz Verone" i predstavom "Mletački trgovac" pozorišne trupe "Šekspir" iz Berlina zatvoren je 5. Šekspir festival.

Izložba finalista nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2018. godinu otvorena je u galeriji Remont. U isto vreme saopšteno je i ime dobitnika ovog prestižnog priznanja za mlade umetnike, koje podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku.

Predstavom "Romeo i Julija" koju je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica po Šekspirovom komadu režirala Selma Spahić otvren je 32. Budva grad teatar.

U Italiji je razrešena misterija vezana za krivi toranj u Pizi. Inženjere već dugo intrigira zbog čega je ta građevina ostala u svom položaju uprkos brojnim zemljotresima. Odgovor je, kažu stručnjaci, u jedinstvenoj kombinaciji mesta na kojem se toranj nalazi i njegova konstrukcija.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti i kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Olivera Milošević
Realizacija: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]