Kulturni dnevnik

U okviru manifestacije "Noć muzike", simfonijski orkestar i Hor RTS-a 31. avgusta na beogradskom stadionu Tašmajdan izvešće scensku kantatu "Karmina Burana" nemačkog kompozitora Karla Orfa. Tim povodom gost Kulturnog dnevnika je maestro Bojan Suđić, šef dirigent simfonijskog orkestra i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a.

Multimedijalni festival savremene umetnosti "Dunavski dijalozi" istovrememeno se dešava u galerijskim i alterantivnim prostorima Novog Sada. I ove godine od 28. avgusta do 15. septembra umetnici, kustosi i teoretičari umetnosti iz podunavskih zemalja pružaju uvid u aktuelne umetničke tokove vizuelnih umetnosti. Ovogodišnja tema festivala "Upotreba čoveka" ukazuje na stanje u aktuelnom društvu u vreme novih informacijsko-tehnoloških medija.

U Narodnom muzeju Zrenjanina otvorena je izložba "Slovačka lepota". Reč je o fotografijama koje spajaju tradicionalno i moderno i prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka. Izložba "Slovačka lepota" je ujedno i podsetnik na 245 godina života Slovaka u Kisaču.

U Studentskom kulturnom centru održana je promocija nove knjige Vuleta Žurića "Pomor i strah". O Žurićevom romanu koji za temu ima epidemiju kuge u Sremu krajem 18. veka, govorili su Dejan Mihailović, urednik izdanja, i Vladan Bajčeta, književni kritičar.

U Kulturnom dnevniku govorimo o novoj operskoj kući u glavnom gradu Alžira, kao i o "Generaciji bogatih", dokumentaraniom filmu koji se bavi posebnom vrstom kulture - kulturom (ili nekulturom) bogatih ljudi.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar