Miris kiše na Balkanu

U prvoj epizodi TV serije "Miris kiše na Balkanu", stara Blanki Korać uvodi nas u priču svog života, listajući požuteli dnevnik svog detinjstva, sama, u stanu prepunom fotografija nje i njene porodice iz nekog davno prošlog vremena.

Sarajevo, 1914. godine: par dana pred dolazak prestolonaslednika Ferdinanda uvodi nas u sagu o porodici Salom. Mama Estera priprema staro sefardsko jelo sungatu i svojoj, četvrtoj po redu, kćeri Blanki pripoveda priču o dolasku jevreja-sefarda na Balkan. Najmlađu kćer, Riki, Estera šalje do dućana po so za jelo, ali se mala Riki zaigra ispred prozora baletske škole, oponašajući male balerine koje posmatra, i potpuno zaboravi na majčin zahtev. Najstarija kćer, Buka, zaljubljena je u starog antikvara, Davida. Ali, u njegovoj antikvarnici stalno obitava Danijel, mladić kojem se Buka veoma dopada. David ubeđuje Buku da je za nju bolje da se uda za Danijela i ona sva uplakana odlazi kod preostale dve sestre, Nine i Klare, koje su u prodavnici šešira "La Parisienne" čiji je Nina vlasnik.

Porodica Salom u Sarajevu
Porodica Salom u Sarajevu

Tamo upoznajemo i gospođu Ninković, jednu od najvećih sarajevskih tračara. Otac porodice, Leon, vlasnik je časovničarske radnje u kojoj radi i njegov jedini sin Isak, koga svi iz milošte zovu Atleta. Po završenom radnom danu, Salomovi se okupljaju na porodičnom ručku u svome domu. Svi, osim zaigrane Riki. Jedući neslani sungatu, otac Leon kritikuje Riki, koja se konačno pojavi sa solju, na radost ukućana što joj se ipak ništa nije dogodilo.

Stara Nona Salom sa svoje dve sestre posećuje Salomove, dajući svakoj od sestara savet kako treba da se ponaša u životu. To je najviše signal za Buku koja pristaje da dozvoli Danijelu da dođe u njihovu kuću na večeru. Na večeri je Danijel i zaprosi i ona pristane da se uda za njega uz očev blagoslov. Isto veče, uplakana priznaje majci da ne voli njega već drugog čoveka. Sledeće jutro, Danijel dolazi po Buku da je vodi na doček Franca Ferdinanda na Apelovom keju. I ostale sestre, uzbuđene, spremaju se za tu veliku svetkovinu...

Siniša Ubović i Mirka Vasiljević
Siniša Ubović i Mirka Vasiljević

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije: Marko Novaković.

Direktor fotografije: Radoslav Vladić

Pisac scenarija: Đorđe Milosavljević

Scenograf: Veljko Despotović

Reditelj: Ljubiša Samardžić

Kostimograf: Nevena Milovanović

Izvršni producent: Mirjana Samardžić

Montažer: Gordana Zafranović

Kompozitor: Nemanja Mosurović

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. sep 2018, 20:10) - stokholm [neregistrovani]

Miris na Balkanu/Cvat lipe na Balkanu

Najbolja RTS serija!!! Pozz :)