Studio znanja: Ritam i harmonija

U "Studiju znanja" tragamo za ritmom i harmonijom na dobro poznatim adresama, ali i tamo gde verovatno niste ni pretpostavljali da postoje.

rovatno niste ni pretpostavljali da postoje.

Ritam i harmoniju pronalazimo u muzici, arhitekturi, slikarstvu, vajarstvu, fizici, matematici, brojnim naukama - lista je veoma duga. Potražićemo ih širom naše planete, pa čak i u svemiru. Kompozitor Vojkan Borisavljević otkriva nam u čemu je tajna nastanka dobrog ritma, kako se komponuju harmonije koje prijaju našem uhu i zašto je matematika važna u toj čitavoj priči, ali i u kojoj meri su osećaj za ritam i sluh povezani. Arhitekta Marko Matejić objasniće nam ulogu ritma i harmonije u vizuelnim umetnostima i pokazati kako se uz pomoć određenih mera i odnosa postiže savršen sklad u arhitekturi. Dr Edi Bon iz Astronomske opservatorije Beograd nas ovog puta svojom pričom vodi i izvan granica naše planete i govori o tome kako su povezane matematika, muzika i fizika i u kojoj meri se muzika seli u domen fizike ili možda čak i svemirskih tela.

Tema kojom se bavimo ove nedelje nikako ne bi bila potpuna bez uplitanja psihologije u ritam i harmoniju naše svakodnevice. Zato je sa nama psihoterapeut Mia Popić. Ona će nas posavetovati na koji način da se snađemo u situacijama kada zbog brzog tempa života u psihološkom smislu "ispadnemo" iz ritma i izgubimo fokus, kako da pronađemo vreme za sebe i ljude oko sebe kada nam se čini da ga uopšte nema, ali i šta da radimo kada nama dragi i bliski ljudi svojim ponašanjem remete naš životni ritam.

Svi životni procesi biljaka, životinja i čoveka teku u određenom ritmu koji podrazumeva ravnomerno ponavljanje. Ako ga ispoštujemo i ne remetimo - harmonija je zagarantovana. Reč je o cirkadijalnom ritmu - našem unutrašnjem časovniku. Više o ovoj temi otkriće nam genetičar dr Dubravka Vejnović iz Centra za promociju nauke.

Osim zanimljivih naučnih činjenica, u ovoj emisiji imaćemo i odličnu umetničku praksu. U tome će nam pomoći članovi "Balkan salsa benda" Jovana Maljokovića, ali i članovi naše publike koji dolaze sa Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti. A kada kažemo ritam, harmonija i muzika preostaje samo da dodamo - ples! Zato je u "Studiju znanja" neko ko ovu veštinu ima u malom prstu i veliko nam je zadovoljstvo što će deo nje podeliti sa nama - poznati baletski igrač i koreograf - Milan Gromilić. Pridružite nam se!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar