Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Uvek dajem nadu - prof. dr Zoran Krivokapić

Vest da se razboleo prof. dr Zoran Krivokapić, lekar koji je izlečio veliki broj pacijenata od teške bolesti debelog creva, razletela se širom sveta jer mnogima je pomogao. Vest nije bila ona koja nestaje za nekoliko dana. Ona je kružila sa više ili manje tačnih podataka, jer - "Kako može da se razboli lekar koji leči i koji je izlečio?"

Prof. dr Zoran Krivokapić i Mira Adanja Polak
Prof. dr Zoran Krivokapić i Mira Adanja Polak

U mislima onih koji idu kod dokrora još uvek postoji taj nekako čudan mit da je lekar neko zaštićeno božanstvo koje je iznad svih nas i koje postoji samo radi nas, da bi nas izlečio. Ali, "razboleo mi se doktor"... to je u glavama pacijenta kao neka strašna nepravda, razočaranje, po malo nerazumevanje i ljutnja.

Govorilo se o teškoj bolesti, onoj koju više i ne izgovaramo - ima tri slova, sve je češća i sve prisutnija. Pacijenti, njegovi prijatelji, osluškivali su i pokušavali da dođu do podataka iz prve ruke, ali sve je bilo skoro nedokučivo, nestvarno, nemo...

- Kao osoba koja veruje u čuda birala sam sve moguće načine da pitam kako je, da pitam za susret i da računam da sam prva bila onda kada je počinjao, kada je radio naučne radove sa mojom sestrom, cenio porodicu lekara kojoj pripadam, nema čega se sve nisam setila i prevagnulo je ono što sam se najmanje nadala. Radila sam prvi TV intervju sa prof. dr Zoranom Krivokapićem, danas akademikom, kada je rame uz rame operisao sa čuvenim engleskim hirurgom kolopraktologom Hildom i tada tome dala značaj, shvatajući da je to nešto posebno. A retko ko pamti te početke, posebno oni koji su u svetu dobili sva moguća priznanja, kaže autorka Mira Adanja Polak.

U ovoj emisiji čućemo kako jedan veliki lekar gleda na svoj radni vek, na svoj život, na svoju porodicu, na saradnike... Govoriće onako kako oseća i kako sve vidi sada, kada je sa druge strane. Sada je Zoran Krivokapić i pacijent.

broj komentara 0 pošalji komentar