Kulturni centar

Sve ono što je stvarano u znoju udarnika pod čvrstom rukom druga Tita, decenijama je posmatrano, pre svega, kroz ideološku prizmu. No, vizure se menjaju. Brojne su naznake da je naše socijalističko kulturno i umetničko nasleđe postalo "in". Tome u prilog govori i izložba "Ka betonskoj/konkretnoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980" koja traje u njujorškom Muzeju modene umetnosti.

Šta zapravo čini kulturno i umetničko nasleđe socijalističke Jugoslavije - taj kompleksan fenomen, koji je, udružen sa modernističkim tendencijama, iznedrio globalno jedinstvene proizvode, čiji identitet i dalje nije dovoljno istražen. Toj pojavi posvećen je večerašnji Kulturni centar.

Gosti emisije su: arhitekta, doktorantkinja na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, Ljubica Slavković, istoričar umetnosti, profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu  umetnosti, dr Branislav Dimitrijević, fotografkinja, docentkinja na Fakultetu za medije i komunikaciju, Goranka Matić, zatim, pisac Vule Žurić, Feti Dautović, professor filmske produkcije na Fakultetu FEFA, Goran Injac, dramaturg i umetnički direktor Slovenskog mladinskog gledališča, muzikolog, naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, dr Ivana Medić.

Branislav Mitrović Branislav Mitrović

Gost nedelje je arhitekta, profesor, akademik Branislav Mitrović.

Rubrika Jubilej posvećena je 200-toj godišnjici od rođenja Karla Marksa i 170-ogodišnjici od objavljivanja njegovog Kapitala, o čemu govore istoričar, prof. dr Aleksej Timofejev i filozof, prof. dr Igor Štiks. Fenomen na koji Kuturni centar ukazije u ovonedeljnoj emisiji je - postkomedija, koju razjašnjavaju filmski kritičar Đorđe Bajić i reditelj Milorad Milinković. U rubrici Tanka linija gostuje nemačka kustoskinja i teoretičarka Dorotea fon Hantelman.

Dizajner Slavimir Stojanović govori o tome na koji način je na njega uticalo stvaralaštvo Slobodana Mašića, čija je retrospektiva u toku u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti. Biće reči i o tome na koji je način je likovni umetnik Milija Nešić svoje shvatanje čoveka izrazio kroz svoj umetnički rad, zatim, o rimejku filma Predator, kao i o knjizi "Prilog istoriji radosti" češke spisateljice Ratke Denemarkove.

Danijela Purešević Danijela Purešević

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić

Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala i emisije: Danijela Purešević
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažeri: Goran Mijić
Autori rubrika: Ana Tasić, Aleksandar Janković, Jasmina Vrbavac, Dragana Pantić, Danijela Purešević, Jasmina Mijić, Marija Nenezić, Hristina Vasilijević
Voditelj: Željko Maksimović

 

broj komentara 0 pošalji komentar